Зима

Зима
Пролет

30 юни 2016 г.

Взривеният в Истанбул Ахмед Едноръкия бил пуснат от Апелативния съд в Пловдив

Отказали сме да екстрадираме чеченеца в Русия през 2011 г.

Единият от атентаторите, които окъпаха в кръв летище „Ататюрк“ в Истанбул - чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев (на снимката), е стар познат на българските власти и е бил у нас.

Чатаев, който се самовзриви на аеропорта, е роден през 1980 г. и се издирва от 2008 г. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират", а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от "Ислямска държава".

При опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд (ПАС) не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на тамошните съдебни власти, напомня БГНЕС.

По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в автономната Чеченска република за това, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на нейна територия и на територията на Австрия умишлено е извършил престъпления – "участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма".

Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата тогава, са, че има статут на политически бежанец, признат от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейският съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

ПАС тогава приема, че даденият на Чатаев статут според Конвенцията за статута на бежанците от една държава има екстериториално действие по отношение на всички други страни от тази конвенция, т.е. - валиден е за тях. След решението на пловдивските магистрати дирите му се губят.

Руският в. "Комерсант" дори излиза в началото на 2016 г. с голяма статия, за "едноръкия чеченски бандит, пуснат от български арест, който е основен доставчик на терористи за ИД". Но истината е, че пловдивските магистрати няма как да не се съобразят с решението на Австрия и ЕСПЧ за статута му, гледайки дело за екстрадиция.

Турската полиция смята, че Ахмед Чатаев е участвал дейно в организирането на терористичния акт на летище "Ататюрк".

Ахмед Чатаев прекара около 2 месеца в ареста в Хасково през 2011 г. Снимка Днес+

Clubz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар