Зима

Зима
Пролет

30 юни 2016 г.

Еврокомисията иска бързо да въведем еврото заедно с още 7 страни-членки

Главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска „по-силно свързване на Европейския валутен съюз"
 
Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни-членки на ЕС, включително за България, пишат германски и британски вестници.
 

Според „Дейли експрес" двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания.
 

„Твърди се, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска всяка държава членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за „Брекзит", пише изданието.
 

Според вестника Юнкер настоява за „задълбочаване на европейската интеграция", като 8-те държави, ползващи национални валути, да ги заменят с еврото. Освен България въпросните държави са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.
 

На свой ред германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Еврокомисията иска да „ускори доизграждането на валутния съюз".

"Европейската комисия иска да сложи край на положението „ЕС с много валути", пише изданието.
 

Същият вестник твърди, че главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска „по-силно свързване на Европейския валутен съюз".
 

Вестникът съобщава също, че ресорът за финансова стабилност, услуги и капиталови пазари ще бъде възложен на зам-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровски. Латвиецът сменя британеца Джонатан Хил, който напуска поста заради „Брекзита".


Няма коментари:

Публикуване на коментар