Зима

Зима
Пролет

24 юни 2016 г.

Сотир Цацаров: МВР и ДАНС не си говорят

Главният прокурор разкритикува и качеството на разследването по принцип
 
 "Между ДАНС и МВР има информационна стена и двете служби често не си говорят". 

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от парламентарната правна комисия. Той представи доклад за дейността на държавното обвинение през миналата година.

Цацаров обясни, че агенцията по национална сигурност има огромен информационно-аналитичен потенциал, но не и разследващи функции. Обратна била ситуацията в МВР.

Главният прокурор разкритикува и качеството на разследването по принцип.

"Разследващ полицай не бива да се става само с юридическо образование, а е задължителен поне минимален 6-месечен практически курс на обучение. Липсата на обучение води до изключително некачествено разследване", заяви Цацаров, цитиран от в. "Сега".

Цацаров обясни, че прокуратурата разследва корупционните престъпления, но МВР трябва да ги разкрие.

"Ако някой се поинтересува колко оперативни разработки са били сведени до знанието на държавното обвинение, ще се разочарова от броя им. Най-високото ниво, до което се стига в тези разследвания, е кмет на община, и то неголяма", каза той.

Според него у хората оставало впечатление, че в прокуратурата разполагат с голяма библиотека от разработки.

"Истината е, че библиотеката ни е 80% празна", каза той и допълни, че при сегашното състояние на разследващите органи няма как да се постигне справедливостта, която обществото желае.

"В МВР няма разработки срещу корупцията по високите етажи на властта и ако качеството на разследването не се подобри, у нас няма да има резултати като в Румъния", обобщи Сотир Цацаров.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар