Зима

Зима
Пролет

6 юни 2016 г.

Унижението да се возиш на метро

И величието да караш ягуар в исперихско село

Ще цитирам дописка, без да споменавам източника, срамота е, а и смисълът е другаде, за паралелната българска реалност става дума. 


Започваме от заглавието: “Горката тя! Светлана скъса джоба, вози се с метро.” Не ни е важно да знаем коя точно е Светлана, “скъса джоба” е акцентът. Израз, който езиковедите са пропуснали да добавят към речника на фразеологизмите. 

Ще рече, че госпожицата е останала без пари, но тънем в неизвестност по каква логика метрото е избрано като контрапункт на богатството. Малко объркана ще дойде тая ценностна система, при която възходите и провалите се измерват по ползването на градския транспорт.

Какво му е на кмета на Лондон Борис Джонсън, който ходи на работа с метрото, нищо, че управлява 9-милионен град? Джобовете му са си екстра и сигурно припечелва прилично, след като неговата община е предвидила 116 млн. паунда само за изграждане на веломагистрали. 


Според същите изконни български представи за благополучие йорданската кралица Рания трябва да е цялата оръфана, защото разгледа Белгия в обикновен туристически автобус. Йорданците си ги представям с мокри кърпи на челото от срам, че кралицата им не се размотава със златна каляска, докато е на двудневна държавна визита при крал Филип и кралица Матилде, а се таралянка при “скъсаните джобове”, та всички да я видят.

Но да караме нататък с дописката: “Плеймейтката Светлана Василева е похарчила до последната стотинка хонорара, който припечели във “ВИП Брадър”. Блондинката явно здраво е закършила с финансите, след като вече се придвижва из София с... метро.”

По един неуловим и близък до гениалността начин авторът внушава съжаление, образът на слабо припечелващата плеймейтка се разгръща, за да помрачи настроението, до сълзи разтърсва. Паралелно се прокрадва и характерният работническо-селски хумор от типа “Глей я па тая”, примесен с щипка злорадство. Да се чудиш и маеш как не се е сетил за идиома “широки пръсти”.

Обяснението е просто, бързал е да напише следващия абзац: “Само допреди няколко дни миската се фукала с черно “Ауди”. Най-вероятно тя се е сдобила с него не чрез лична инвестиция, а ѝ е било отдадено за временно ползване от някой любовник с излишество в автопарка си.”

Тук е кулминацията, сюжетът се заплита, въпросите неумолимо се трупат: Пред кого се е фукала? Откъде знае медията, че аудито не е нейно? Проверило ли е документите на госпожицата? Не може ли да е взела колата назаем от братовчедка си? Или да е правила тест драйв? Или да ѝ е подарена за рождения ден от роднини и приятели? Къде са обявени личните ѝ инвестиции, на базата на които се вадят тия тежки изводи, уронващи реномето на Василева?

Като камилска гърбица изпъква неудобният пропуск, че не се посочва името на вероятния любовник, както и времето, за което е отпуснат автомобилът за ползване. Въобще информацията е наситена с неизвестни, липсват източници, всяка дума поражда противоречиви чувства и мисли.

Каквато ще да е Светлана, но на нейния фон дописниците са наистина окаяни. Нестихващият ентусиазъм, с който двадесет и шест години неуморно насаждат и задълбочават простащината сред населението, е достоен за орден. Няма какво да се чудим при това положение защо всеки срещнат в България се мисли за недооценен шейх и иска да раздава правосъдие.

Разстроена майка сподели, че в тролея тези дни 11-месечното ѝ детенце посегнало да пипне някаква леличка, а тя се оказала проклетница и го плеснала през пухкавата ръчичка. Добре, че жената била с приятелки, та се вдигнал скандал и се наложило лелката да слезе без време. Заради друг герой от същото просташко съревнование в понеделник полицията спря трамваите по бул. “Янко Сакъзов” - пътувал без билет, почнал да рита контрольорите и ги напръскал с лютив спрей. Джон Джей Рамбо, майка му сигурно се пръска от гордост.

Не от България, новини от дъното на кича са това, жалки и смешни, трагични, случки с изненадани удавници. Ето за финален акорд още една: “30-годишен мъж от исперихското село Подайва сигнализирал в 5,05 часа на 21 май в РУ-Исперих, че автомобилът му липсва, съобщиха от Областната дирекция на МВР.” 


Нищо и никакво престъпление, интересна е марката на откраднатото движимо имущество - “Ягуар Х Тайп”, собственост на 25-годишен. Идеално се вписва в двор на исперихско село, нали?


Диляна Ценова, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар