Зима

Зима
Пролет

6 юни 2016 г.

Няма да платим и стотинка за Бузлуджа!

Откривайки – КАКВО – музей за 1 милион, КЪДЕ – в община на ГЕРБ, КОЙ – как кой, Борисов, разбира се, обеща да се погрижи за „чинията“ на Бузлуджа.

В Казанлък, сред девойки, облечени в „пепел от рози“, деца – в български национални носии, редом до Цветанов – с наниз „дамаскени“ около врата, все едно го срещат в Таити, Борисов пак показа грижа на добър стопанин. И …

„Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там, и да не се приема, че правим нещо срещу някого.“

По време на първия си мандат Борисов предложи на БСП да им прехвърли паметника, за да се погрижат за него. С решение от 2011 г. правителството прехвърли безвъзмездно Чинията, която дотогава беше частна държавна собственост, на БСП.

Левицата владее имоти от близо 3000 кв. м, за които не си е мръднала и едно трънче от розичката. През февруари т.г. областната управа предупреди на няколко пъти, че дом-паметникът е опасен, а на него се качват младежи за снимки.

Но както и за полусрутения и опасен „1300 години България“, социалистите предпочитат да вдигат шум, не и да инициират подписка и организират дарения, за да опазят символите си. Ония 130 000 лева, дето изчезнаха и не се намериха от касата на „Позитано“ 20 биха били добро начало.

По негови сметки ще струва 2.5 милиона лева. По сметки на социалистите отпреди 5 години – 15 милиона лева, доста нагло, предвид факта, че най-големият монумент в България е построен за 14 милиона през 1981 г.

Връх Бузлуджа е символ за БСП. Там преди години някогашният лидер Сергей Станишев обяви рестарт на АЕЦ „Белене“ и активни връзки с Русия, а по-късно прясноизбраният лидер след него – Михаил Миков, се качи на върха седмица след избора си. Наред с редовните августовски събори на симпатизантите сред цвърчене на кебапчета, речи и червени карамфили.

Ще бъде знаково, ако Борисов реши да оправи Бузлуджа. Ще спечели сърцата – дали само тях! – на много пенсионери с партийни книжки от БКП. Но дали ни е питал нас, данъкоплатците, искаме ли да даваме пари за нещо, което четири години социалистите не успяват да оправят?!

БСП една Бузлуджа не можа да оправи, а Корнелия Нинова зове на всеоружие другарките и другарите. Същите, дето са се „самооблагали“ преди 1989 г., за да бъде построена Чинията с техните пожертвования.

На 1 август 2011 г. Борисов обвини БСП, че са превърнали в кочина Бузлуджа и млади гербери почистили върха след червения събор. Акцията беше под надслов: „Да почистим след БСП“.

Заедно БСП и ГЕРБ правят идеалното БКП. Мнозина с партийни книжки от БКП просто смениха партийните организации с тези на ГЕРБ. А Тодор Живков е еднакво почитан и от Нинова, и от Борисов.

Ако искат, да дават пари от партийните си субсидии.
 

А вместо за Бузлуджа, Борисов да издейства пари за храма в Паталеница. Църквата „Св. Димитър“, която е по-стара от Боянската църква, стои постоянно затворена, мухлясва и избива влага. „Началника“ ще му го зачете.

Ако иска да възстановява лика на Живков, който е бил редом до тия на Димитър Благоев и Георги Димитров, но заличен след 1989, да си „бродира“ сам с мозайката – и Нинова може да помага. И накрая на стената ще бъде сложена същата паметна плоча като на открития днес Музей на розата в Казанлък:… „с личното съдействие на министър-председателя“…



Пари за Бузлуджа данъкоплатците нямаме.


Емилия Милчева, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар