Зима

Зима
Пролет

30 юни 2016 г.

Честито на печелившите!

Майната й на демокрацията. Нали има избори и партиен плурализъм, какво повече искаме!
 
Да имаш свои хора в държавен регулатор е като да печелиш от лотарията на Пеевски за поне пет години напред.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше обновена днес по стар тоталитарен маниер – който казаха управляващите, той влезе в нея. Случайни хора в КЗК няма – критериите за номинация са „наши“ и „ваши“. И магаре да вържеш пред партийна централа, и то ще влезе, ако го номинира ГЕРБ, подкрепен от „плаващи мнозинства“. Истинско състезание нямаше, професионална дискусия също. Новото мнозинство от КЗК са баш майсторите, специалисти по всичко.

Майната й на демокрацията. Нали има избори и партиен плурализъм, какво повече искаме!

Някъде из медийната пустош останаха призивите на Реформатори – от ДСБ и Гражданския съвет, да няма партийни назначения в държавните регулатори, а да се заложи на утвърдени професионалисти. Но когнитивната ера още не е настъпила в България, където партийната воля мачка като таралеж – голо дупе*.

Дали очакваме ли от новата Комисия за защита на конкуренцията да брани пазара от монополите и така да съдейства и за интересите на потребителите? Защото там, където има картели, ценовата политика е в ущърб на интересите на всички ни.

Работа за КЗК има – пазарът на горива, разпространението на печатни издания – в ръцете на #КОЙ…

„Правен свят“ припомни едно особено голямо правомощие на КЗК – тя правораздава като първа инстанция по споровете за обществени поръчки и концесии, като именно на тази инстанция се събират основните доказателства.

Шеф й стана Юлия Ненкова. Вече е известно, че е майка на депутат от ГЕРБ (Александър Ненков), но много преди това е доказала лоялност към най-голямата управляваща партия в България. Иначе нямаше да е заместник-кмет в Столична община, която от 2005 г. се държи от ГЕРБ.

Любопитното е, че и Ненкова, като управлявалият 13 години КЗК Петко Николов, са били шефове на надзора на Агенцията за приватизация, вече Агенция за приватизация и следприватизационен контрол. При Ненкова скорострелно беше продаден „Булгартабак“ на австрийското БТ инвест, зад което беше руската ВТБ, Пеевски&Василев. При Николов – БТК на „Вива венчърс“…

Заместник й е издигнатият от Патриотичния фронт зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който е бил вече член на КЗК между 1997 и 2003 г. За разлика от останалите, неговата професионална визитка впечатлява – бил е в екипа за преговорите по присъединяване на Българи към ЕС като ръководител на работна група „Политика на конкуренцията“, представлявал е страната ни в Групата срещу корупцията на Съвета на Европа, преподава в СУ „Св. Климент Охридски“ – по „Право на конкуренция“ и по „Държавни помощи и Регламенти на ЕС“, има много научни публикации.

Специализирал е право на конкуренцията, конкурентна политика и индустриална собственост в Световната банка – Вашингтон, в Токио, в Европейската комисия – в Брюксел и в Лондон.

Освен него обаче в КЗК е и Анна Янева, предложена от БСП. Янева е бивш шеф на БСП-София, най-голямата организация, заместник-министър на Румен Овчаров, заместник-министър по енергийната политика на Драгомир Стойнев в кабинета „Орешарски“. И нейната визитка хич не впечатлява – освен за партиен пост на „Позитано“ 20.

Завършила е търговския техникум в София и магистратура по „Управление и организация на МТС“ във Висш икономически институт „Карл Маркс“ (днешно УНСС). Била е главен секретар на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ), когато е бил оглавяван от Румен Овчаров, депутат в 41 НС, общински съветник. Владее руски език…

Каква експертиза има Янева в областта на пазарното право и конкуренцията? О, да, техникумът по търговия.

В КЗК влиза още един кадър на ГЕРБ – досегашния шеф на правната дирекция в Министерството на отбраната (МО) Георгица Стоянова. Нейната професионална биография може да се събере на късметче за кафе – завършила е право в ЮЗУ „Неофит Рилски“, тази ковачница на юристи, дала на България имена като Делян Пеевски например. И оттам в областната управа в Благоевград, а после все нагоре в МО.

Адвокатът от Ямбол Красимир Зафиров, предложен от партията на Христо Ковачки (какво да кажем повече за партия, известна като „партията на Ковачки“), и Красимир Витанов, номиниран от СДС, също са в новата КЗК.

Зафиров до 2008 г. е бил представител за България на италианската компания ENI Divisione за производство и търговия с петролни продукти. Витанов е в надзора на „Булгартрансгаз“, също кадър на ЮЗУ „Неофит Рилски“, където завършва право през 2005 г. Но оглавява надзора през 2013 г., с решение на БЕХ при кабинета „Орешарски“.

Професионалната му биография е сходна с тази на Георгица Стоянова, но дообогатена заради престоя му в повече министерства и агенции. Към настоящия висок пост е изстрелян от позицията на управител на държавното „Екоинженеринг – РМ“, чийто принципал е Министерството на икономиката.

Наистина, да мачкаш волята на управляващата партия е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш…

*По аналогия с един цветист израз на премиера Бойко Борисов от първия му мандат: „Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш“.



Никола Божков, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар