Зима

Зима
Пролет

14 юни 2016 г.

Десет причини защо губим приятелите си

Една от най-тежките равносметки, които човек си дава в средата и края на 30-те си години, е че с времето е загубил много свои приятели, някои от които много ценни.

Вместо да ви обзема носталгия по старото време и да започнете да си спомняте верните другари, с които са преминали детството и тийнейджърските ви години, по-добре прочетете защо тези хора са изчезнали постепенно от живота ви.

Ето 10 възможни причини:

1. Приоритетите ни се променят с възрастта

Когато човек навлезе в света на възрастните, той постепенно става все по-склонен да прекарва повече време на работното си място и започва да отбива поканите за срещи със старите си приятели. Това е периодът в живота ни, когато кариерата и създаването на семейство стават основни приоритети, а приятелствата остават доста по-назад. След време обаче, ние осъзнаваме, че животът ни без приятели не е пълен.

2. Ние често забравяме, че приятелството изисква усилия

Няма как да запазите връзката си с определени хора, ако не ги търсите, ако не им се обаждате и не намирате време да се видите с тях. В квартала, в гимназията и/или в университета ви е било лесно да се срещате с определени хора, но в света на възрастните приятелството ви с тях може да избледнее, именно защото вие не полагате усилия да го съхраните.

3. Понякога любовта съсипва ценни приятелства

Когато един от двама верни приятели започне сериозна връзка, има вероятност приятелството да мине на втори план. Един ден човек осъзнава, че не е трябвало да се отчуждава от своя верен другар, само защото се е влюбил, но вече е късно и нещата не са същите.

4. Появяват се конкуренцията и завистта

Всички ние се опитваме да се докажем пред себе си и пред света именно в декадата на 20-те. Някои хора имат късмет и постигат повече. Когато двама души започнат живота си от един и същи старт, но единият постигне много повече, пътищата им постепенно започват да се разминават. Отчуждаването става факт, след като между двама приятели се появят чувства като завист, сравнения, чувство за неудовлетвореност, възгордяване и др.

5. Различни гледни точки

Човек получава най-голяма подкрепа в живота си от своите роднини и приятели. Това са хората, които ни познават най-добре, нали? Но се случва така, че някои от приятелите ни няма да са съгласни с нашите житейски решения и това може да стане причина за разваляне на една дружба. Особено ако този приятел се държи прекалено кисело или критично.

6. Едностранна връзка

В някои приятелства човек усеща, че е единственият, който прави всички усилия, а човекът отсреща, ту е незаинтересован, ту е ангажиран и др. В такъв момент нашето его ни диктува да се откажем от подобно приятелство.

7. Някои приятели са токсични

Идва момент в живота, когато осъзнаваме, че някои наши приятели ни натоварват твърде много или ни влияят твърде зле. Това са хора, които може би са ни били много близки дружки в пубертета, но след време са станали токсични за нас и ние решаваме, че сме си по-добре без тях.

8. Появява се ревността

На някои наши стари приятели им е трудно да се примирят с факта, че ние вече имаме нови приятели, покрай работата или покрай семейния си живот. Те започват да ни ревнуват, да ни се цупят, да се държат собственически и така ние започваме да ги избягваме.

9. Хората се променят

Нещата, които свързват двама души в детството и в пубертета, могат да се променят постепенно, след като те стигнат в света на възрастните. Самите те са се променили и е възможно в даден момент те да осъзнаят, че вече почти нищо не ги свързва. Тогава разговорите стават трудни и насилени, а срещите – досадни.

10. Натрупан негативизъм

Ако се обърнете назад и се замислите защо дадени ваши приятелства са се разрушили, със сигурност ще имате поне един случай, в който проблемът е възникнал от безсмислен спор. Малка кавга, която е убила приятелството ни бавно, защото конфликтът така и не е бил разрешен и изгладен.



Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар