Зима

Зима
Пролет

17 юни 2016 г.

Културен туризъм без култура не става

Единствената цялостно запазена от Средновековието крепост у нас - „Баба Вида“, се нуждае от спешни мерки за реставрация
 
Ако сте обърнали внимание, информациите за летния туризъм у нас през тази година са повече от обнадеждаващи. Очакванията на специалисти в бранша са за повече от 10 милиона чужди и родни летовници по нашето море. 

Ако пък си върнете лентата назад, отнякъде все ще изскочи още нещо, свързано с туризма, и то е за намерението все повече да развиваме културния туризъм.

А както няма спор за природните дадености, на които страната ни е богата, така няма спор и за културните ценности, с които е съвсем нормално също да привличаме гости. С по едно условие – за да има повече туристи по морето, няма да е зле да се подобри това, което предлагаме като услуги, в условията на конкуренция от съседни и не толкова близки страни. За да се развива успешно културният туризъм, пък трябва да обръщаме повече внимание на културните си ценности.

Единствената цялостно запазена от Средновековието крепост у нас - „Баба Вида“, се нуждае от спешни мерки за реставрация и консервация, а според министъра на културата именно заради това ще се кандидатства за средства по европейска оперативна програма. 


Всичко това е добре, но странното е, че след като цялостна реставрация на крепостта е правена преди половин век, за спешната необходимост от нова се заговаря чак сега, когато един от определяните като емблематични културни обекти вече е на път да се разруши.

„Баба Вида“ за съжаление далече не е единственият културен паметник, за който се сещаме едва когато е застрашен от рухване и състоянието му стане „рисково“. 


А ако толкова искаме да развиваме културен туризъм, трябва поне да сме наясно, че за това е необходимо да има култура, първо като паметници, но също и като отношение към тях.

Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар