Зима

Зима
Пролет

8 юли 2016 г.

Близо 3 400 кг е добитото розово масло у нас тази година

Лошото време е увеличило рандемана на 3 600 кг розов цвят за добиване на 1 кг масло
 
Въпреки сравнително неблагоприятните метеорологически условия тази пролет, много дъждове и ниски температури производителите на розово масло са успели да приготвят между 3 300 и 3 400 кг от скъпоценната за парфюмерията суровина. 

Това съобщи директорът на Института по розата и етерично маслените култури в Казанлък, ст.н.с Георги Чаушев, цитиран от "Монитор". 

Лошото време е увеличило рандемана на 3 600 кг розов цвят за добиване на 1 кг масло. Близо 17 000 т цвят са били прибрани от градините1 около половината от розовото масло е добито в Казанлък и околностите му.
 

Георги Чаушев отказа коментар за появилите се съобщения за изключително високи цени от 9 000 евро и повече за килограм от маслото, като се позова на конфиденциалния характер на информацията. По думите му ставало въпрос за единични сделки и малки количества.
 

От цялото произведено у нас количество розово масло само 0,1% остава в България, а останалото отива за износ. Традиционно то се изкупува от водещи европейски компании от Германия и Швейцария, а по-малко и от Франция. Изнасяме по-качествен продукт, ползван от елитните парфюмерийни марки - „Коко Шанел", „Нина Ричи", „Кристиан Диор". 

От аромата му са пленени потребителите от Далечния изток и Арабския регион, които са други дългогодишни купувачи на продукта. 

Расте интересът към българското розово масло в САЩ и Австралия, които са от „по-новите" дестинации, съобщи неотдавна и Николина Узунова, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК). В асоциацията членуват 66 производители на козметика, търговци на суровини и опаковки за козметичната индустрия, които представляват основната част от опериращите в бранша компании.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар