Зима

Зима
Пролет

22 юли 2016 г.

Покемон тук, покемон там

Играта Pokemon Go с летящ старт завладя света, но дали успехът й ще се задържи за по-дълго

"Клинтън е кандидат за президент, дават "Тарзан" по кината и всички играят покемон. Добре дошли в 2001 г." - шеговита картинка с това обобщение обикаля социалните мрежи през последните седмици. 


И макар първите две твърдения да не са истина (Клинтън беше президент до началото на 2001 г., а "Тарзан" е филм от 1999 г.), то едно все пак е вярно. Също както и преди 15 години покемоните отново са на мода с мобилната игра Pokemon Go.

Вероятно сте забелязали тук-там хора да обикалят улиците, забили поглед в телефона. Не всички пишат съобщения или разглеждат Facebook. Всъщност голям брой търсят именно покемони. Става дума за фантасмагорични същества от всякакъв род - водни, огнени, приличащи на лисици или на тъмни облаци. Измислените създания за първи път се появиха на бял свят в края на 90-те години. 


Най-новата игра за смартфони завладя постепенно различни държави по света, като на 11 юли би рекорда за най-успешна смартфон игра в САЩ с почти 21 милиона активни потребители на ден, а през първите два дни беше инсталирана на 5% от устройствата с операционна система Android в САЩ. Последваха бурни дебюти с излизането на играта и в Австралия, Нова Зеландия, Азия и Европа. След този силен старт обаче все още не е ясно дали успехът ще е продължителен или балонът ще се спука скоро.

Приложението зад всеки ъгъл

Зад играта стоят разработчиците от Niantic Labs - малка компания, която се отдели от Alphabet Inc. (Google) през 2015 г. Участие в собствеността на Pokemon Go имат и Nintendo, и Pokemon Company, като Nintendo държат една трета от акциите на Pokemon Company, а двете компании заедно имат дялове в Niantic.

Играта е налична за iOS и Android (но не и за Windows), като потребителят се регистрира чрез Google или специален за играта акаунт и вече всеки може да поеме из улиците на града, за да открие малките виртуални създания. Телефонът проследява движението на играча с GPS и работи с доста добре направени карти, които са заимствани от предишната игра на Niantic, Ingress и използват данните от Google Maps. Целта е да събираш покемони, а когато достигнеш определено ниво, можеш да тренираш покемоните си в т.нар. фитнеси (gyms) заедно с други от отбора, който си избрал.

Когато пред играча се появи покемон, телефонът превключва от виртуална карта към т.нар. добавена реалност (augmented reality). Добавената реалност интегрира дигитална информация в реално съществуващата среда и е една от специалните черти на играта. От Niantic вече са използвали тази технология в Ingress. Чрез добавената реалност играчът вижда и покемона на дисплея в реалната околна среда. Въпреки че е най-известната част от играта, технологията всъщност се използва само за малко, но пък хората по света се забавляват да правят снимки на причудливите същества върху бюрата си, на улицата или на рамото на човека до себе си. Благодарение на добавената реалност играта придоби голяма популярност в социалните мрежи, където играчите публикуват множество снимки на покемони в реалната среда.

Game changer

Според някои наблюдатели използването на добавената реалност в Pokemon Go ще окаже огромен ефект върху технологичния свят. Forbes шеговито отбелязва, че от играта могат да произлязат и приложения за запознанства или за спортуване, като марката Pokemon ще ги направи по-привлекателни. Според BusinessNewsDaily добавената реалност може да спомогне работния процес. Тя може да се използва за виртуални срещи, за да може служителите, които не присъстват физически, да взимат по-активно участие. Освен това добавената реалност се използва и в софтуер за вътрешен дизайн: търговците и производителите на мебели могат да спестят от шоуруми, а клиентите да могат да преценяват дали размерите на новия им диван например са подходящи. Досега повече хора бяха скептични за размиването на граници между виртуално и реално, но Pokemon Go доказа, че все пак добавената реалност може да се намести и в ежедневието ни.

Устремени нагоре, или много шум за нищо

Успехът на Pokemon Go в първите няколко седмици е безспорен, но мнозина се питат дали ще е дългосрочен. Играта се появи първо в САЩ на 6 юли, където с летящ старт покори потребителите. Само четири и половина часа след появата си Pokemon Go стана най-изтегляното безплатно приложение и първата игра, постигнала такъв успех. Броят постове в Twitter между 6 и 13 юли бяха повече, отколкото за Brexit между 19 и 25 юли, и двойно повече от тези за европейското първенство в седмицата между 10 и 17 юни, според данни на Spredfast.

Приложението се появи и в Австралия и Нова Зеландия, а миналата седмица стъпи на 26 нови пазара, включително и българския. Въпреки че официално това се случи едва преди дни, у нас играта се играеше седмица по-рано, когато можеше да се изтегли от алтернативен линк. Засега няма точни данни колко души играят Pokemon Go у нас, но над 10 000 души са заявили, че се интересуват или ще присъстват на събитие, обявено във Facebook, на което феновете ще се съберат около НДК в столицата, за да играят дружно.

Но как точно създателите печелят от манията? Успоредно с растящата популярност играта пазарната капитализация на Nintendo се увеличи с цели 7.5 млрд. щатски долара в началото на миналата седмица. След около десет дни скокове на борсата на 20 юли обаче акциите започнаха леко да поевтиняват. Причината беше отлагането на пускането на играта на японския пазар, където се очаква да предизвика истински фурор, тъй като Япония е родината на покемоните.

Покрай играта се продава и допълнителен продукт - Pokemon Go Plus. Това е гривна, която се свързва с телефона и вибрира, когато наблизо има покемон, чакащ да бъде уловен. Устройството е на цена от 35 паунда, но за кратко време беше разпродадено. Основният начин за печалба от играта обаче е от микротранзакции. Само в САЩ играчите с операционна система iOS харчат около 1.6 млн. долара всеки ден, за да си купуват различни добавки, сочат данни на аналитичната компания Sensor Tower, цитирана от Quartz. Друга аналитична компания - App Annie, предвижда, че приходите ще достигнат 1 млрд. долара до една година.

Покрай предстоящото пускане на играта в Япония пък беше обявено и първото официално бизнес партньорство - с веригата за бързо хранене McDonalds. В 3000 ресторанта там ще има фитнес зали и пунктове за двубои между играчите или по-скоро техните опитомени покемони. Според мнозина именно това партньорство намеква за евентуален успешен бизнес модел на Pokemon Go. 


Локациите на "спирките" (PokeStops, където играчите събират необходими артикули и които са на ключови места в градовете, като културни забележителности и др.) или на "фитнесите" (Gyms) имат значение за различни бизнеси - магазини, ресторанти, кафенета, дори забележителности, тъй като могат да привлекат наплив от клиенти. Например собственик на пицария в Ню Йорк е платил 10 долара за примамки за покемони, които пък са примамки за клиенти. Той споделя, че приходите му се увеличили със 75%, твърди Investopedia. Някои бизнеси предлагат отстъпки на клиенти, които играят играта, а други позволяват лова на покемони само ако играчът си купи нещо.

Ще еволюира ли успехът

Определено част от печелившата стратегия на играта се крие в носталгията. Покемоните се появяват преди цели 20 години, затова и вероятно вече порасналите деца са сред основните групи потребители. Според данни на компанията StartApp, която проследява 600 милиона потребители, над 40% от играещите са над 25 години, като малко над 33% са между 25 и 34 години. Тоест голяма част от почитателите на приложението са именно онези, които преди двайсетина години за първи път са се докоснали до света на Пикачу. Освен носталгията частичният социален елемент също е от значение. За разлика от стандартните компютърни игри, които изискват часове пред компютъра, Pokemon Go насърчава разходките, за да търсиш покемони. За да излюпиш яйце, което си събрал от някоя от специалните спирки, трябва да изминеш определено разстояние, било то 200 или 500 м. В социалните мрежи започна упорито да се задава въпросът дали играта ще спаси САЩ от огромния проблем с наднорменото тегло. Едва ли, но със сигурност кара хората да опознаят градовете, в които живеят.

Сега мнозина се чудят дали успехът на Pokemon Go е устойчив в дългосрочен план. Приходите от микротранзакции са добър ход, но за да продължат да се трупат, трябва потребителите да играят редовно, а и да се включват нови, отбелязват от NewYorker. Чарът на разходките също може да отмине, особено предвид факта, че в момента в Европа е лято и е удобно да се обикаля. Но дали застудяването ще попречи на неуморимите ловци на покемони? 


Засега е от голямо значение какъв ще е следващият ход на разработчиците: дали ще развият играта, дали ще добавят някаква форма на директно общуване между потребителите и изобщо как ще задържат силния интерес.

Да поемеш риск, за да уловиш Пикачу

В момента основно изпитание пред екипа зад Pokemon Go са многобройните абсурди, които съпътстват играта. Докато се правят на Аш Кечъм (главния герой в едноименното филмче, който лови покемони), хората попадат в не само нелепи, но и доста опасни ситуации. В САЩ няколко души случайно откриха трупове в река например, докато издирват покемони на необичайни места. Някои от потребителите пък са били блъснати от коли, докато носът им бил забит в смартфона. Има и случаи на въоръжени грабежи, тъй като престъпници привличат играчите на "спирките", особено като добавят към тях бонуси от играта. 


В Босна пък неправителствена организация Posavina bez mina предупреди играчите на Pokemon Go да внимават къде ловят покемони. Оказа се, че някои от потребителите навлизат в рискови минни полета, наследство от войната в Югославия.

След като се осигури безопасността на потребителите (което ще бъде една сложна задача заради огромния им брой), екипът зад Pokemon Go може да се надява, че ще задържи интереса, но и че ще бъде подготвен за непредвидимите капризи на публиката. 


Все пак вълнуващото в случая е, че не само традиционните геймъри, но и всякакви хора стават фенове на приложението. Затова тълпите пред Националния дворец на културата в София ще продължават да се трупат, тъй като се оказва, че там има изобилие от покемони.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар