Зима

Зима
Пролет

19 юли 2016 г.

Съборът в Рожен - от родови срещи на родопчани до "ден година храни"

Голяма част от присъстващите обаче се върнаха разочаровани заради комерсиализацията на събора
 
След 9-годишно прекъсване, миналата година беше възроден съборът на Роженските ливади в Родопите. 

Организаторите му и община Смолян искаха да има такъв фестивал на всеки 4 години. Заради огромния интерес към фолклора и българските традиции, които привлякоха гости от цял свят, съборът влезе в календара и за тази година.

Миналото лято на Роженските ливади дойдоха над 400 хиляди гости и участници. Тази година събитието събра над 100 000 души през трите дни.

Голяма част от тях обаче се върнаха разочаровани заради комерсиализацията на събора.

Разочарована е и народната певица Валя Балканска.

Валя Балканска няма да участва на следващия събор в Рожен. Народната певица е разочарована от комерсиализацията на събитието.

"Дълбоко в душата си ме боли това нещо, защото изместваме всичкото от истинското. Ние вкарваме чужди елементи, те не са нужни на нас", заяви изпълнителката на песента, която обикаля в Космоса - "Излел е Дельо хайдутин".

Балканска не крие гнева си от видяното в тазгодишното издание на събитието.

"Аз мога и на колене и на ръце да се влача, когато е за българщината, когато е за доброто, когато е за истинското. Аз пак ще повторя, устата ми се обърна наопаки от яд като виждаш такива комерсиални неща", сподели изпълнителката.

"От родови срещи на родопчани сега съборът няма нищо общо с Родопите. Ще се върна, когато отново започне да го прави родопчанин", каза тя.

Роженският събор има над стогодишна традиция. Първият събор е организиран през 1898г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов - свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон - 27 юли, при параклиса "Св. св. Кирик и Юлита", където и до днес се провежда съборът. На Рожен се правят все повече родови и дружески срещи на изселени във вътрешността на страната родопчани. Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", основан през 1961г. Гайдарите, които вземат участие в оркестъра, са от различни родопски села. Те се събират в навечерието на събора и правят една-единствена обща репетиция.

Роженският събор дава възможност за изява на множество знайни и незнайни родопски изпълнители. Именно от Рожен излита и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция "Вояджър", наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт.

В годините Роженският събор се превръща в общонационален и става събор-надпяване на българската народна песен. От всички краища на България се събират народни изпълнители и инструменталисти, които се надпяват и надсвирват на няколкото сцени на най-големия фестивал на народната песен в България. Съборът продължава два дни. Открива се с химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе" под съпровода на "Стоте родопски гайди". Кулминацията на надпяването е гала спектакълът "Звезден Рожен"- вечерта на първия ден.

Днес обаче събитието е повече с комерсиална цел. Легловата база в района се резервира от месеци. А в първия ден на събора и ден по-рано - хаос и километрични опашки на пътя за Рожен. Цените - космически, почти двойни на миналогодишните.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар