Зима

Зима
Пролет

13 юли 2016 г.

„Пирамида” ООД

Влагайте си парите. Не ги харчете. Те не са за харчене от вас. Като са ви паднали отгоре, значи не ги заслужавате. 

 
Дали сте продали бабина вила или дядова къща, няма значение. Щом не сте ги изкарали, по-добре ги дарете на някой измамник. Той поне ще си ги е изкарал, защото ще трепери да не го хванат. 

Не че със случая с „Дупнишката свободна каса“ ще има някой, който да понесе отговорност. Това е дружество с ограничена отговорност Пирамида. Даже такова, което няма да понесе никаква отговорност.

Бива ли да сме толкова заблудени? Какво трябва да ни изплаши повече от „Дупнишка свободна каса“, че да не си вложим парите в нея? Нима трябва да пише „Свободна каса Братя Галеви и сие“ или направо „Пирамида ООД“. Бива пък да сме загубени, ама пък чак толкова. 

Витае една малко сбъркана мисъл, че всяка една стотинка трябва да се влага. Сакън да не се изгуби. А бре, народе. За кога ще ги влагаш? Няма да ставаш Рокфелер. Харчи си парите. Живей си живота. Ако си продал някоя нива и парите от нея са равни на заплатите ти за 40 години, ами живей си 40 години. Стига с това влагане. Бизнес се прави с чужди пари. Не се прави със спечелени от продажба или грабнати от тото или лотария. Вторите заминават много бързо. 

Спомням си за един тото милионер, който вложил цялата си печалба в спа център. Бе то хубаво, ама спа центърът със салони за красота, маникюристки и масажистки бил в село с 20 бабички. И късметлията фалирал. Поне обаче седи мавзолеят на някогашния му късмет, за да му напомня колко е загубен. И един покоен футболист, велик човек, реши да направи със спечелените от футбола пари бензиностанции. Не сметнал обаче, че бензиностанциите са на входа и на изхода на едно западнало село. 

Та и дупничани, милите, видели се в пари и вече се вживели в ролята на лихвари. Ще живеят цял живот от лихва от 14%. Чудесно. Ама едни такива мераклии, които влагаха в една банка, духнаха супата и пак не бяха за урок на останалите. Дупничани, а и не само, решили да инвестират в дупнишката каса. Ми то по-добре да ги хвърлиш в някое казино тия пари. Пак има по-голяма вероятност да избиеш нещо. Както казват комарджиите - „Аз поне знам, че сам съм си изхарчил парите, а не ми ги харчи някой друг“. Не че тези хора са за пример, но поне философията им е правилна. 

Яжте и пийте парите си, а ако ще ги влагате, пресметнете рисковете. А рискове у нас много. И на борса, и в бизнеса, и в хазарта... Никой няма сигурност. 

Затова, ако се видите с пари, харчете си ги. Хората с акъл влагат парите си. Ако обаче ги влагате в „Пирамида” ООД, явно не сте от тях.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар