Зима

Зима
Пролет

30 юли 2016 г.

Кислородът на терористите

Истеричното медийно отразяване на масови убийства

"Терористът за едни е борец за свобода за други", припомня Александър Спенсър в книгата си The Tabloid Terrorist. 


И пише, че колкото и отвратителен да е един терористичен акт, винаги ще има някой, който да се вдъхнови от него - през медиите.

Журналистите често са наричани съучастници или дори най-добри приятели на терористите, защото без техните статии и репортажи престъпното деяние няма да е достигнало до хората. Но по-важното е, че без техните умишлени усилия то няма да всее страха, който атентаторите целят.


През последните седмици чухме, че в Мюнхен "всеки се спасява както може", гледахме "ужаса на една българска майка, чиито деца били в "Олимпия", гледахме на живо "кошмара" в Ница. Извънредни емисии, тонове прилагателни, "ексклузивни" интервюта. Резултатът не се мери в рейтинг, а в наплашени хора. Страхът е лош съветник - той замъглява разумния дебат, а рискът е някой да повтори същите престъпления.

Въпросът, разбира се, не е дали медиите трябва да отразяват атентатите, а как точно го правят. Извеждането на преден план на извършителите рискува да ги направи герои за някои, а истеризирането създава хаос, което е основната цел на терористите. Фокусът върху жертвите травматизира публиката, без да й дава кой знае каква информация, и също може да е средство за надъхване на следващи извършители. 


Драматичният музикален фон и сърцераздирателните лични истории може и да водят до по-висок рейтинг или тираж, но журналистите имат много по-голяма отговорност. Днес, когато по всичко изглежда, че тероризмът ще продължи да хвърля черната си сянка още дълго време, а все повече "самотни вълци" в Европа се радикализират, медиите трябва да помислят как да информират, без да им помагат.

Френските медии вече решиха: имената на терористите няма да бъдат съобщавани, а лицата им - показвани. Жестокост като тази в Ница заслужава вечна забрава, а не прослава.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар