Зима

Зима
Пролет

8 юли 2016 г.

Франсоа Оланд: Русия не е нито враг, нито заплаха

"НАТО изобщо няма за цел да оказва натиск върху отношенията, които Европа трябва да има с Русия"

"Русия не е нито враг, нито заплаха", изтъкна френският президент Франсоа Оланд при пристигането си за срещата на върха на НАТО във Варшава.

"НАТО изобщо няма за цел да оказва натиск върху отношенията, които Европа трябва да има с Русия, а за Франция Русия не е нито противник, нито заплаха", каза пред журналисти Оланд.

"Русия е партньор който, наистина, понякога може - това се видя при Украйна - да използва сила. Ние осъдихме действията й в Крим и търсим решение за кризата в Украйна", подчерта той.

Президентът каза, че е необходимо другите европейски страни да поемат своя дял от товара на борбата с тероризма.

След вълната от атентати през 2015 г. Франция увеличи средствата си за отбрана и ще продължи да го прави и през 2017 г. "Останалите трябва да направят равностойно усилие", допълни той.

"Лидерите от НАТО ще вземат решение за всестранна защита на територията на членуващите в алианса държави", заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, откривайки първото работно заседание на срещата на върха.

Столтенберг за пореден път напомни, че страните членки трябва да увеличат разходите си за отбрана.

Заседанието започна с тържествена церемония и минута мълчание в памет на военнослужещите от НАТО, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

"Нашите военни - мъже и жени - служат по целия свят, от Афганистан до Косово. Над половин милиард души разчитат на вас да гарантирате сигурността им", заяви Столтенберг, обръщайки се към присъстващите представители на въоръжените сили на 28-те страни в алианса и Черна гора, която приключва процеса по присъединяване към НАТО.


Няма коментари:

Публикуване на коментар