Зима

Зима
Пролет

15 юли 2016 г.

ВАС отмени поскъпването на винетките

Лиляна Павлова: Решението не би могло да има действие назад във времето
 
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което се повишават цените на винетките. 

От мотивите на съдебния състав става ясно, че не е спазен изискваният по закон 14-дневен срок за обществено обсъждане. Освен това проектът за новите цени на винетките е трябвало да бъде внесен за съгласуване в пътната агенция. 

Така, според съда, е нарушен и законът за нормативните актове, в който е записано, че е това е задължение на министъра. При разглеждането на новите цени на винетките е трябвало да бъде обсъден и доклад на Агенция "Пътна инфраструктура" по отношение на пътната мрежа. Той обаче е приложен, едва когато е започнало делото.

По отношение на новата цена  97 лева върховните съдии виждат противоречие с Конституцията, защото при определяне размера на винетните такси е бил нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.
 

Цената на винетките беше атакувана пред съда от група неправителствени организации и редови граждани. В съдебната зала и представителят на прокуратурата определи поскъпването им като незаконно.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обжалва съдебното решение. Има разнобой и в съда, решението на съдиите не е еднозначно, затова разчитаме нашите мотиви да бъдат приети на следваща инстанция. Решението не би могло да има действие назад във времето", категорична бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар