Зима

Зима
Пролет

22 юли 2016 г.

Бойко Борисов: Всичко от Студената война се повтаря в още по-черни краски

"Соломон Паси ми е много малък да го коментирам."
 
"Нищо добро не ни очаква. Готвим се за тежък проблем с бежанците."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия. 

Той коментира, че по българо-турската граница се усеща безпокойство и раздвиждане и за да не се тревожат хората, армия, полиция и началниците им са там.

"Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира", каза премиерът.

По повод събитията в Турция Борисов отбеляза, че трябва много внимателно да се говори по темата, защото става въпрос не просто за съседна държана, но и за страна, в която има много наши изселници.

Той все пак бе категоричен, че никой разумен политик не би подкрепил военно положение.


Борисов призова и да се говори много внимателно по темата за Турция и разясни, че подкрепя забраната за говорене на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски.

"И турците бяха забранили на турския си посланик да говори. Ситуацията беше такава, че не се знаеше коя страна ще надделее", каза Борисов.

 
Той обясни, че е поканен на среща в Истанбул на 24 август, а на 26 август канцлерът Ангела Меркел го е поканила с румънския президент в Берлин. Борисов допълни, че в ЕС има тревога от всичко, което се случва по света.
 

Все по-тревожна, по думите му, става и ситуацията в Черно море.

"Всичко от Студената война се повтаря в още по-черни краски. Напрежението между великите сили става нетърпимо. Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. През Черно море наближават и си отиват. Но ние вдигаме двойка изтребители в морето. Не всички натовски държави обаче го правят."

"Нищо не виждам в средносрочен план, което да успокои света. Хороскопът на света е лош
. Това, което се случва и със спортистите на Русия, нищо чудно да застраши и световното по футбол", обобщи той.

Във връзка с предстоящите президентски избори лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че ще изтегли ГЕРБ от управлението, ако партията не спечели вота.

"Ако сме успели, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори и ако трябва със смяна на министрите, за да усилим последната година на управление. Като се има предвид, че от 1 януари 2018 година поемаме председателството на ЕС, ще трябва да се мисли и за парламентарни избори.

Ако бъдем победени, ще искаме предсрочни избори", заяви Борисов.

Той съобщи, че коренно преразглежда фигурата на кандидата за президент на ГЕРБ, по думите му той трябва да е обединител.

"Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира в съвременния свят и да консолидира нацията", аргументира се премиерът, като уточни, че ще съобщи номинацията през септември.

"Соломон Паси ми е много малък да го коментирам." Така отговори Бойко Борисов на въпроса как ще коментира репликата на натовец №1 у нас, че премиерът се виждал като шеф на яхтклуб в Черно море. 


"Аз искам нефт и газ, търговски кораби и туристи, кой не го иска", попита реторично Борисов.

"Искам колкото се може по-малко пари да даваме за въоръжение. Един патрон за хеликоптер ни е 140 лева", каза премиерът в задочен спор с Паси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар