Зима

Зима
Пролет

18 юли 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (11-15 юли)

Понеделник, 11 юли

Общинарите в Силистра си наумили да придадат на града известна доза инфраструктура с едни милиони от европейски програми. Планирали булевард с алеи за пешеходци, колелета и т.н. Но трябвало да се отрежат 87 чинара. Дивото тамошно народонаселение обаче не дава. И скандалът стигна чак до премиера. А той, понеже не търпи неправди, веднага разпоредил на Лилето да разпореди на силистренските общинари, да правят каквото правят, чинарите да не барат.

Дедо поп нарича това „ставропигия”. Цялата държава се е обърнала на една ставропигия, пряко подчинена на нашия благ пастир Бойко Борисов. Децентрализация, самоуправление и другите демократически дрън-дрън тука още не са в употребление.

Разградският депутат от ГЕРБ Михаил Тодоров се похвали във Фейсбук с асфалтирания път в с. Подайва, инспектиран лично от премиера Борисов: "Обещано - изпълнено, че и разписано. Браво, момчета!"

Изобщо много са добри тия момчета с нашите парета…

Португалия е новият европейски шампион по футбол. Жалко за французите, те бяха по-симпатичният отбор. Направо като излезли от мечтата на Мартин Лутър Кинг – колкото бели, толкова и черни. И се прегръщат едни други без погнуса, дори се целуват, като вкарат гол. Което в последния мач изобщо не се случи, де… А португалците, които коментаторите упорито наричаха „мореплавателите”, не ми бяха приятни. Голям футболист е Роналдо, но като характер не ме кефи. Каква хамлетовска драма разигра с контузията си…

Ама пък коментаторите, а? Напълно сме съгласен с апела Томова от „Афера” да се спре звукът на БНТ. Към лексиката ѝ обаче имаме известни резерви: „Успява да се измъкне Марио с топка в краката…“ Е с какво да се измъкне, бре, идиоти, с к.. ли?” (Точките са от мен, Томова борави смело с… думата.)

С две думи, направила ги е на пестил. Малоумни, тъпоумници, кретени… Доста грубо, но не бих казал незаслужено.

И докато сме на спортни теми. Нали ви се похвалих, че от известно време карам колело. По улиците, из парковете... Обиколя два пъти Борисовата градина, па седна в някое кафе, викна си една студена биричка и наблюдавам как живеят хората. Ама много неправилно живеят, бе! Повечето хора живеят абсолютно неправилно. Ще ми се да им го обясня, но ме е страх да не ме бият. Да ви кажа честно, стигнах до извода, че гледан отстрани, никой живот не е напълно правилен. Не ли?

Интересни неща срещам по парковете. Например горе, в най-гъстото на Борисовата, срещам двойка, на външен вид представители на средната възраст. Дамата стиска червена роза в ръката и се ухилила направо неприлично. Колегата се барнал като на сгоден циганин брат му – бела риза, зелена вратовръзка, тъмносиньо сако. Да, сако, при 36 градуса. Държат се за ръка и крачат нагоре. И тя се радва, сякаш не се сеща защо я е подкарал към гъсталака? За една роза…

Направи ми впечатление, че много жени се мотаят из гъсталаците без придружител. Чудя се как не ги е страх, че може някой да им изскочи от храстите. Разбира се, знам, че има и смели жени, които повече се страхуват, че няма да изскочи…

Абе, братя, да ви питам нещо интимно. От едно известно време някой качва на стената ми реклама на маркуч: „Магически маркуч, който увеличава размера си до 3 пъти!” И при вас ли е така, или е нещо, насочено срещу мен персонално? Подли същества са жените. Никога няма да ти каже честно в лицето, или където и да е, как стоят нещата. Оценките са все задочни, когато не можеш да се защитиш…

За маркуча не знам. Имам на вилата дълъг маркуч и го ползвам веднъж седмично по за пет минути. Но го развивам и навивам половин час. Па го изваждам, па го прибирам… Та сигурно е много удобно прибран маркучът да е къс, пък като ти потрябва, да се разгъва.

На 12 юли 2016 г. бай Александър Николов от Пловдив  навършил 102 г. И, както е нормално, съобщава рецептата си: добре подбрани предци и здравословен начин на живот. Никога не е пушил, никога не е употребявал алкохол, никога не преяждал, всеки ден се качвал до 4-я етаж по стълбите… Ако ме турят на такъв режим за 100 г., убеден съм, че ще ми се видят 1000. Бай Сашо смята, че векуването му се дължи точно на това, „както и на факта, че никога не е постъпвал в болница”, цитира БТА. „Майка ми, спомня си бай Сашо, почина на 94 г. без да влезе в болница...”

Обърнали ли сте внимание, уважаеми читатели, че мнозинството от столетниците категорично заявяват, че не са стъпвали на лекар? Аз обърнах, благодарение на ФБ-приятеля Любомир Кольовски. Явно ходенето на лекар и, не дай, Боже, постъпването в болница, не се отразяват добре на дълголетието. Независимо, че нашите болници са известни с това, че някои пациенти успяват да оцелеят.

Не знам дали е важно, но ще отбележа, че бай Сашо е бил военен, пенсионирал се е като подполковник. Което означава, че и с особено дълбоки мисли не се е тровил.

Вторник, 12 юли

„Биволъ” изнамерил отнякъде договора за изложбата на тракийските съкровища между МК и Лувъра. Рашидов (МК) поел почти изцяло разходите по организацията на експозицията, дори и тези, които обикновено се поемат от приемащата страна, като застраховката на експонатите, разходите по опаковката и транспорта, а също и авторските права и издаването на каталога на изложбата. Но пък за сметка на това българската страна няма да получи нищо от продажбите на билети. А също и от каталозите, авторските права за които са откупени от държавата и предадени безвъзмездно на французите. И те си продават по 50 евро и прибират цялата сума.

Да напомня само мимоходом какво казваше Борисов лани: „Фактът, че Лувърът отваря врати показва уважение към България, респект, към това, което се прави, към правителството, към министрите, към културата…”

Та излиза, че сме си платили, за да ни уважат. Ама нищо, както се казва, платената любов излиза най-евтино.

В OFFNews прочетох, че „Квадрат 500" се оказва триъгълник, Бермудски. От 1.06.2015 г. до 31.05. 2016 г. са потънали 3 млн. лв. А са продадени, дръжте се да не паднете, 27 250 билета, повечето пенсионерски и студентски. Значи на ден с билети са влизали по 85 души, които са били обслужвани от работещите там са 139 души. Разбира се, основната цел на музеите не е да печелят, а да ни възпитават в култура. Ако трябва и един по един.

В „19 мин.бг” пък сравнили декларациите на Вежди и установили, че за 2010 г. и 2011 г.  е декларирал всичко на всичко 128 000 на влог и 150 000 предоставен  заем. Нищо друго. В декларацията за 2012 г се появяват милионите, колите, имотите… Та или преди е лъгал, или след това е крал. Tertium non datur.

За пета поредна година психологията е най-предпочитана от кандидат-студентите в СУ. Няма изненада. Младежите се ориентират към по-перспективните специалности. Тепърва ще се търсят психолози, психиатри, психопатолози, патопсихолози и т.н. Изненадата, казват от Алма Матер, е във второто място на социологията, която миналата година не е била в десетката на най-желаните специалности.

Изненада друг път. Гаче не помним какъв наплив беше в противопожарния факултет на Магнаурската школа, когато Борисов стана премиер. Какво знаеха досега младежите за социологията? Цялата им представа се свеждаше до телевизионния образ на Андрей Райчев. А сега разбраха, че социолозите са съвсем нормални хора и могат да се издигнат дори до вътрешен министър.

Сряда, 13 юли

„Труд”: „Доцент Божидар Димитров: Препоръчвам на Лютви Местан да внесе парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска.”

Няма съмнение, това е същият Божидар Димитров, историк, шеф на НИМ. Той нарече Местан „турски шпионин” и Местан му повдигна иск за клевета за дълбоко символичните 681 лв. На негово място щях да му поискам 1335 лв. и пак щеше да има символика. Но да се съдят, щом ги влече. Да не стане само като делото за клевета, което води Борисов срещу Сидеров. Нали Сидеров каза, че Борисов изнасял чували с пари с правителствен самолет за Ливан. И Борисов го даде на съд. Обаче съдът постанови Сидеров да плати 3 000 лв. за уронване престижа на премиера, а Борисов да поеме 35 000 лв. съдебни разноски. И той реве като бяла мечка в топло време, че това са две трети от годишната му заплата.

Та за Божо, де. Казвам, че човекът е същият, но званието не е. Деградиран е от професор на доцент. Днес е деградиран. Проверих изрично, на 11 юни още е бил професор: „Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров заяви пред БТВ…” Похвалявам колегите за това, че макар и късно, все пак се осмеляват да кажат истината -  професор Димитров е доцент. В регистрите на ВАК за него пише, че през 1985 г. му е присъдено научното звание старши научен сътрудник II степен, което се приравнява по закон към научна длъжност „доцент“.

За момента нямам обяснение защо органът на Блъсков атакува най-яростния защитник на Вежди, който пък е близък съратник на Блъсков в борбата срещу… алкохола. Но обяснение има. „За всяко нещо винаги съществува логично обяснение, дори ако трябва да си го измислиш.” Просто нямах време.

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас, вика: "Да се научиш на демокрация, това изисква време – и управляващите, и управляваните да разберат как се прави политика в една демократична страна... Ние очакваме неща, които България ни е обещала преди 10 г. – да има работеща правова държава.”

Как си противоречи само! Хем признава, че оно си сака време, хем иска за 10 г. да му дадем правова държава.

Дето се вика, гредата в окото си не виждат, но сламката в чуждото виждат. Френският президент Оланд плащал на фризьора си по 10 000 евро на месец от 2012 г. насам, пише "Канар аншене". Имал си коафьор на щат към Елисейския дворец, който действал като линейка, денонощно. Досега на френските граждани президентската прическа им е струвала 600-700 хил. евро. Само прическата. За грим не пише. Щото тия се и гримират. Ирландците имаха един премиер, Бърти Ахърн, който за една година само беше похарчил 28 000 евро за гримиране!

Е не може за половин глава да се дават по 10 хил. евро на месец, та каквото ще да е! То излиза по евро на косъм

Какви щастливци сме, че премиерът ни не полага никакви грижи за главата си! Абсолютно никакви.

И Цветанов не полага никакви грижи. Но на него му личи повече. Поради формата на главата остава впечатление, че е минат със сенокосачката. А и с тия уши „като дръжките на Световната купа”… Той сега заминава на едноседмично работно посещение в САЩ. Ще участва в конференцията за влиянието на резултатите от президентските избори в САЩ върху трансатлантическите отношения. Да питам, някой знае ли на какъв език конферира Цветанов? Вероятно му превеждат. Горкият преводач, каква ли пот се лее от него, когато се наложи да превежда ония ми ти по немски дългите и по цветановски объркани изречения, казани с вид на „сериозно затруднен мислител”? Ще пиша на Външно, даже лично на г-н Митов ще пиша, да не пускат Цветанов по света с обикновен преводач. Към него трябва да се аташира опитен драгоман. За който не знае, ще поясня, че драгоманът има и дипломатически, освен лингвистични функции. Тези хора не трябва да бъдат превеждани буквално. Те трябва да бъдат преразказвани, като междувременно в думите им се вмъкнат и елементи на разсъждение.

Изследване на НЦИОМ показало, че 76% от българите не са чели конституцията. Напук на внушението на изследователите, ще кажа, че бих се радвал, ако 24% са я чели! Никак не е малко, като се има предвид, че и премиерът не я е чел. Сам призна: ”Да, не я познавам конституцията добре... Ще намеря време да се запозная...” Но така и не му остана време…

Та берекет версин и на 24%. Не можем да очакваме от народа повече, отколкото от премиера.

Четвъртък, 14 юли

Битката за българската култура продължава с всички средства, дори и напълно некултурни. По телевизора спорят проф. Велислав Минеков и доц. Божидар Димитров. Първо спореха, де, после Божидар почна да нарича опонента си „задник” и престана да е спор. Минеков го предизвика. Каза му, че единственото, дето е направил, било да измие главата на премиера с фекална вода. И Божо го нарече 2 пъти задник. И заплаши да му лисне чашата с вода. Но Минеков не трепна. Каза, че ще му отговори по достойнство. Щото и на него бяха дали вода…

Понеже Димитров оправдаваше езика на Вежди, та Минеков го попита дали оправдава и псувнята, дето тегли на българската нация („да ви е.а и нацията циганска…”). Божидар: „Да си говори квото иска. Когато е пийнал, всеки човек говори...”

Как, пийнал, бе?! То това беше на обед! Дори малко преди обед! Което не е непременно нещо лошо. От колегата Сотиров съм запомнил, че, ако се напиеш още сутринта, ти се освобождава целият ден. И можеш да си се занимаваш спокойно с културата.

Нинова пак кани Бойко да се разберат по мъжки. Или, може би, по женски, знам ли… Някои черти в характерите са доста размити. „Г-н Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент.” Ако той, тогава и тя и каквото сабя покаже. Но ако той откаже, тя щяла да счита, че "просто дуе перки и го е страх".

Чудя се смела ли е или отчаяна.

Петък, 15 юли

Труд” информира за състоянието на Митьо Очите: „Пациентът е в стабилно общо здравословно състояние, без опасност за живота, съобщиха от "Софиямед". В момента се провеждат рехабилитационни процедури за спомагане на вертикализацията му.”

Щом са го докарали до вертикализация, ще го бъде. Напук на некои, които искаха да го спрат от движение.

От МОН спрели учебник по „История и цивилизации“, защото не отговарял на стандартите. В него имало такива мисли: "Траките пиели яко". Не разбирам. Кое тук не отговаря на стандартите?! Траките са правели най-доброто вино и са го пиели неразредено. Което дава основание на някои историци, като доц. Божидар Димитров, да обяснят защо педерастията не е била разпространена сред тях. Докато гърците разреждали виното с вода в пропорции едно към три, към пет, към седем, че и повече. И масово се изхомвали. Други твърдения в учебника, обявени за неотговарящи на стандартите, са: „Вечерите на заможните граждани в Рим често преминавали в разгулно плюскане и пиянство“, „Пролетариите притежавали малко или нищо. И затова в списъците за имотното им състояние били отбелязвани само децата, които имали (пролетарии означава тези, които създават само деца).“

Чак ме е срам да защитавам такива ноторно известни работи, като римския разгул. Та именно римляните са измислили да се яде легнал, да се ходи по нужда седнал и да се чука прав, извинете! За пролетариите изобщо не смятам да го доказвам. Съставителите са напълно прави. Proletarius на латински означава „който няма”. Единственото, което се е очаквало от пролетариите в Римската империя, е потомство, римски граждани. През 1847 г. Енгелс започва да използва „пролетариат” за своите цели, но понеже е видно, че целият пролетариат не може да се използва за никакви цели, та отделя една част от него като „лумпен-пролетарият” (на немски буквално парцал-пролетариат). Хора, които не могат да достигнат класово осъзнаване. „По логиката на Маркс и Енгелс, писа Драгомир Симеонов, днес бедното ромско население е класически пролетариат. А там се забелязва и най-чистата форма на лумпен-пролетариат…”

Така че и за римския разгул, и за ромския пролетариат съставителите са напълно прави. И е връх на лицемерието да се спре учебник, който казва нещата каквито са.

Миналия път се усъмнихме дали ходенето на театър се е отразило на Борисов. Не сме бил прав. Отразило му се е. Вчера каза по телевизора: „В Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Колкото повече струпваме оръжие по морските ни граници, това е като в театъра - ако има пушка да виси на стената, рано или късно ще гръмне. Ако има флотилия, рано или късно, някой кораб ще гръмне…”

Борисов, Тетка Цачева и др. на моноспектакъла на Камен Донев "За всеобщата просвета" в Драматичния театър в Пловдив

Малко да знаеш, но навреме да ти идва. Можеш да знаеш само една мисъл от Чехов, може даже и да не знаеш, че е на Чехов, но като я треснеш на място, ефектът е поразителен.

За Вежди Борисов каза, че няма да го уволнява. „Той, вика, е добър човек, емоционален и често забравя, че е министър.”

Какво значи добър човек? Както каза веднъж бившият шеф на затворите Петър Василев, „Няма законово определение за добър човек”. Според горецитирания Прачет, „добър човек е този, който вероятно не би застрелял някого и в двете уши…”

Депутатът Кадиев взел отношение във Фейсбук по повод жалбите на премиера, че съдът го е докарал едва ли не до просешка тояга: „Има ли някой, който да вярва, че премиерът, който през последните години е бил гл. секретар на МВР, кмет на София, премиер шест години – все дейности с голям корупционен потенциал, има една къща в Банкя, 150 хил. лева на влог и едно куче?".

На което Борисов отговори: „Кучетата ми са три.”

Г-н професор, верно ли е, че биете жена си? Не, не е вярно. Не съм професор.

Ами това беше. И помнете: „Ако не превърнеш живота си в приказка, просто ставаш част от нечия друга приказка.” Само от вас си зависи. Освен ако не зависи от някой друг…
 


Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар