Зима

Зима
Пролет

18 юли 2016 г.

Лиляна Павлова: Няма да връщаме пари за винетките, дори съдът да отмени поскъпването

"На нас ни трябват минимум 600 милиона годишно за поддръжка на пътищата."
 
"Няма да връщаме пари за винетките, дори съдът да отмени поскъпването. Решението на съда не е със задна дата."

Категорично заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"Процедурата категорично е спазена и имаме документи за това. Нашият документ стоя на сайта за обществено обсъждане 15 дни. Няма заключения, че не е качен навреме. Това, което пише в експертизата на съда е, че той не може да каже кога и какво е качено. Затова поискахме втора експертиза и разпит на свидетели", обясни министърът пред Нова тв.

Павлова коментира, че за цените на винетките били разгледани три хипотези – да се запази старата цена, колко биха били приходите при цена от 100 лв. и колко при 150 лв.

"Избрахме от трите предложени и анализирани варианта – средния, това е оптималната цена", каза тя.

"На нас ни трябват минимум 600 милиона годишно за поддръжка на пътищата. Но ако искаме да съберем толкова пари, цената на винетките трябва да скочи двойно. Който иска да пътува, трябва да си плаща за пътищата. В Гърция сложиха тол такса за всички – мотори, коли, камиони. Ние не искаме да правим това в България, за леките коли няма да въвеждаме такса", отсече Павлова.

"У нас няма да има бариери, колите ще си останат на винетка, тя ще е електронна. Дали стикерът е платен ще се следи с камери", поясни още министърът.

Тя обясни, че се надява до края на август да бъдат получени офертите и да бъде избран изпълнител, който да внедри системата. Голяма част от транзитно преминаващите камиони плащат такава тол такса. Идеята на ЕС е да имаме единно следене на трафика от гледна точка на сигурност, контрабанда и т.н.

Лиляна Павлова каза, че по магистрала "Хемус" продължават ремонтите и там ще има тапи. По "Тракия" и другите пътища нямало да има забавяне на трафика.

Лиляна Павлова

Няма коментари:

Публикуване на коментар