Зима

Зима
Пролет

5 август 2016 г.

160 000 руснаци поискаха оставката на Дмитрий Медведев

Неотдавна руският премиер препоръча на учителите, ако заплатите им са ниски, да си потърсят друга работа
 
Над 160 000 души подписаха днес петиция, с която настояват за оставка на руския премиер Дмитрий Медведев след негови думи по адрес на руските учители, предаде Франс прес.

Неотдавна той препоръча на преподавателите, които смятат, че заплатите им са ниски, да си потърсят работа на друго място. Този съвет той даде в разгара на икономическата криза в Русия и месец и половина преди парламентарните избори, насрочени за 18 септември.

"Правителството трябва да бъде ръководено от компетентен, честен и начетен човек. Днес ние сме свидетели на обратното", се казва в сайта, в който е качена от вчера петицията. Той е с адрес change.org.

Учителската професия е призвание. Ако искате да печелите пари, има много други места, заяви във вторник Медведев на конференция в присъствието на млади учители.

"Вие сте възрастни хора. Ако ми задавате въпроса защо след университета сте зле платени, какво мога аз да ви отговоря? Запишете се да учите нещо по-добро, направете така, че да печелите повече", каза Медведев.

Средната заплата на руските учители през настоящата година е 32 000 рубли (440 евро), според руската статистическа агенция Россат. Между отделните райони на страната обаче има доста големи разлики в заплащането на труда на преподавателите. Руските учители са част от онези категории работещи в Русия, които бяха най-засегнати от намаляването на покупателната способност, породена от спада в цените на петрола и западните санкции, наложени на Русия заради украинската криза.

Руският президент Владимир Путин обеща да подобри нивото на живот на хората при завръщането си на президентския пост през 2012 г. Но правителството реши в продължение на две години да не увеличава възнагражденията въпреки инфлацията.

Думите на премиера по адрес на учителите породиха протести в социалните мрежи и възмущение в руската преса.

Преподавателите не трябва да са доброволци, написа независимият в. "Новая газета". Той допълни, че цинизмът не може да бъде основата на политиката на правителството.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че петицията за оставка на Медведев не заслужава внимание.

Медведев предизвика възмущение през май, след каза на пенсионерите в Крим, оплакващи се от ниския стандарт на живот: "Пари няма, но вие не се предавайте!".


Няма коментари:

Публикуване на коментар