Зима

Зима
Пролет

5 август 2016 г.

Борисов разговарял с Путин по съвместни проекти в енергетиката

Постигнато е съгласие за активизиране на взаимодействието в рамките на двустранната българо-руска междуправителствена комисия
 
Президентът на Русия Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов, като двамата са обсъдили съвместни проекти в сферата на енергетиката.

"На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов. Обсъдени бяха актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните проекти в сферата на енергетиката", се казва в съобщението
от пресслужбата на Кремъл.

В него се отбелязва, че в хода на разговора е било постигнато съгласие за активизиране на взаимодействието в рамките на двустранната българо-руска междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, пише РИА Новости.

Dnes.bg припомня, че вчера Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

В писмото си Юнкер пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар