Зима

Зима
Пролет

5 август 2016 г.

Какво означават Рио де Жанейро и кариока?

От днес погледът на почитателите на спорта по света ще бъде насочен към Рио де Жанейро, където се откриват XXXI Летни олимпийски игри.
 
По този повод британският в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта за бразилския град:

Рио де Жанейро е името, дадено на града от португалски изследователи през януари 1502 г.

Наименованието означава "януарска река" и се основава на погрешното схващане, че заливът, през който преминават португалците, е речно устие.

Рио е столица на Бразилия от 1763 г. до 1960 г., когато е наследен от град Бразилия.

Рио де Жанейро е наричан Сидаде Маравильоса или Великолепния град. Местните жители са известни като кариоки. На езика тупи кариока означава "къщата на белия човек".

В Рио де Жанейро има около 200 школи по самба.

Годишният карнавал - най-големият в света, привлича в града около 2 милиона туристи.

По време на карнавала на разположение на жителите и гостите на Рио де Жанейро има 25 000 преносими тоалетни и облекчаването по малка нужда на улицата се наказва с глоба.

Сред основните забележителности на Рио е статуята на Исус Христос. В света има само три по-високи статуи на Спасителя - в Полша, Боливия и Филипините.

През януари 2014 г. статуята на Исус губи връхчето на палеца си, след като е ударена от мълния. Месец по-рано по време на буря "травма" получава десният й среден пръст.

Звездите на бразилския флаг изобразяват нощното небе - такова, каквото се е виждало от Рио на 15 ноември 1889 г., когато Бразилия се провъзгласява за република.


Няма коментари:

Публикуване на коментар