Зима

Зима
Пролет

5 август 2016 г.

Дизеловите мотриси Siemens на БДЖ са без поддръжка от 2008 г. насам

След кризата през 2009 г., когато бе на ръба на фалита, сега БДЖ отчита малко по-добри резултати
 
БДЖ има сериозен проблем с поддръжката на купените при правителството "Сакскобургготски" мотриси Siemens и има спешна нужда от покупката на нови локомотиви за по-старите влакове. 

Това се разбра от думите на изпълнителния директор на "БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров и на управителя на "БДЖ Пътнически превози" Димитър Костадинов в сутрешния блок на БНТ.

Без поддръжка

 
През 2004 г. финансовото състояние на БДЖ бе лошо, но още по-лошо бе състоянието на влаковете му. Затова и тогавашният министър на транспорта Николай Василев поръча 25 дизелови дизелови мотриси "Дезиро" срещу 87 млн. лв., а година по-късно пристигна и нова поръчка от още 25 електрически влака "Сименс" за още 106 млн. евро. За целта дружеството взе заем от близо 200 млн. евро от немската финансова институция KfW за 12 години.

Димитър Костадинов обясни, че от 2008 г. обаче дизеловите мотриси са без поддръжка. Договорът със Siemens е бил прекратен, защото ръководството тогава преценило, че държавната железница сама може да се справя с това, което се оказало невъзможно. 


"Няма капацитет нито технически, нито човешки, нито от гледна точка на осигуряване на необходимите части. В момента и двата вида влакове са пред основен ремонт, подготвяме процедура за поддръжка и в най-скоро време ще я пуснем - за 5-годишен период за електрическите и дизеловите мотрисни влакове", каза той.

Той уточни, че в движение в момента са 23 от електрическите мотриси, а две са "тотална щета" след катастрофи. В същото положение са и две от дизеловите влакчета, а други 5 са спрени, защото имат нужда от основен ремонт.
Владимир Владимиров пък добави, че в страната от 2002 г. няма завод за ремонт на локомотиви, така че поддръжката трябва да се извършва в чужбина.

Все още с големи задължения


След кризата, която изживя през 2009 г., когато бе на ръба на фалита, сега БДЖ отчита малко по-добри резултати. Изпълнителният директор на холдинга описа ситуацията като подобряваща се. Въпреки свиването на задълженията от 2009 г. насам наполовина – до 455 млн. лв., все още няма средства за инвестиции. Най-големите кредитори на БДЖ са банки - общо 240 млн. лева към момента, вкл. немската KfW, с чиито пари са купени мотрисите Siemens, и държателите на книжа по втория облигационен заем. 


Като по-сериозен обаче Владимиров определи проблема с облигационерите, задълженията към които също са редуцирани, но остават високи - 134 млн. евро. С тях холдингът обаче не можел да се разплати с наличните средства, тъй като трябва разрешение от ЕК, защото такова плащане се квалифицира като неразрешена държавна помощ.

Владимиров се похвали и че за първи път "БДЖ - Товарни превози", излиза на печалба от 1.3. млн. лв. през първата половина на 2016 г., но в същото време отчетът на компанията показва, че се свиват приходите на компанията - с 12% по-малко спрямо първите шест месеца на 2015 г., или 52.4 млн. лв., както и бизнесът й като цяло - с 22.3% по-малко превозени товари в обем.

Ръководството на холдинга очаква обявената концесия на летище София, със средствата от която Министерството на транспорта обеща да се погасят дълговете на БДЖ. С тази цел Министерският съвет изисква от бъдещия концесионер да извърши авансово плащане на половината сума по 35-годишната концесия при подписването на договора - около 600 млн. лв.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар