Зима

Зима
Пролет

6 август 2016 г.

Законът на елита – как 20% усилия носят 80% успех

Нека да се развиваме в нашите силни 20%, които ще ни донесат 80% резултат!

Живеем в епоха, когато сме заобиколени от информация. 

Притежаваме модерни машини и технологии, които да ни помагат в ежедневието. Начинът ни на живот се променя не с поколения, а буквално с години. Информацията и знанието са буквално на върха на пръстите ни, когато ги потърсим. 

Но прави ли ни всичко това по-мъдри, по-организирани, по-богати?

Нека да се върнем назад във времето в началото на 20 век. Италианският икономист Вилфредо Парето е открил, че почти във всички страни размера на 80% от богатството е съсредоточен в 20% от населението. Познато, нали? В днешно време се говори, че разликата е още по-голяма и клони към 90% богатство в 10% население. Затова принципът 80/20 е познат още като принцип на Парето, или Закон на елита.

По същата логика емпирично е доказано, че 80% от престъпленията са дело на 20% от престъпниците. Отново звучи реалистично за родната действителност. Установено е също, че 80% от разходите за здравеопазване се формират от около 20% от пациентите заради скъпо струващо лечение. Но нека да погледнем как може този принцип да ни помогне в нашето ежедневие, в нашата работа и доходи.

Обикновено смятаме, че когато положим 50% усилие, ще получим 50% резултати, но това рядко е така. Позната ли ви е ситуацията, при която с часове се опитвате да намерите решение на проблем, зацикляте на едно място и финалния резултат е далеч от идеалния? Или когато без да полагате почти никакви усилия резултатът е зашеметяващ? Някои го смятат за талант. 


Така например 80% от печалбите на редица стоки се формират от 20% от продуктите (тези, които са на мода, шумно рекламирани или с добро съответствие цена-качество). В един момент можем да забележим ясно „избухването“ на новини, послания, графични изображения, клипове… 

Това още веднъж показва как не всяко усилие, което положим води до проявена по линейна зависимост резултатност. По същата логика 20% от служителите в компанията водят до 80% от прогреса и развитието й.

20% и дори по-малко са моментите, които ни оставят спомени за цял живот. Всички ние имаме много реални и виртуални познати. Но колко са ценните за нас? Кои са тези 20%, на които отделяме 80% от времето си?

Всичко това трябва да ни помогне да се концентрираме върху важните 20%, които ни носят 80% печалба.

Печалбата може да е повече свободно време,  повече пари, повече щастие в личен план.

В последните години набира популярност мнението, че не трябва да се работи усилено, а умно. За да бъдем още по-конкретни
нека да се развиваме в нашите силни 20%, които ще ни донесат 80% резултат. Стига да успеем да ги намерим. 


А колкото до хората от елита, то те явно не са губили ресурсите си, а са намерили силните си качества и са ги доразвили.

Елица Калоянова, Delo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар