Зима

Зима
Пролет

6 август 2016 г.

71 години от американската атомна бомбардировка над Хирошима

С минута мълчание в цялата страна беше почетена паметта на жертвите на зверската  бомбардировка
 
 Япония отбеляза днес 71-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима, предадоха световните агенции.

С минута мълчание в цялата страна беше почетена паметта на жертвите на зверската  бомбардировка. Десетки хиляди местни жители, политици, общественици и представители на делегации от 91 държави присъстваха на възпоменателна церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Кметът на града Кадзуми Мацуи призова световните лидери да последват примера на американския президент Барак Обама, като дойдат на посещение, и да премахнат ядрените оръжия.

Тази година Обама стана първият президент на САЩ, посетил Хирошима. По време на визитата той призова ядрените сили, включително своята страна, да имат куража да изоставят логиката на страха и да се стремят към свят без атомни оръжия.

"Думите на президента показаха, че той е бил докоснат от духа на Хирошима, който отказва да приеме "абсолютното зло", заяви Мацуи, имайки предвид оръжията.

В края на Втората световна война САЩ пуснаха атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. Десетки хиляди хора бяха убити мигновено, а около 140 хиляди загинаха до края на същата година.

На 9 август САЩ пуснаха атомна бомба и над Нагасаки, отнела живота на над 70 000 човека, а Япония капитулира шест дни по-късно.

"Отново призовавам лидерите на всички държави да посетят градовете, над които бяха пуснати атомни бомби", заяви Мацуи.

Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че световната общност не трябва да допуска повторение на трагедиите в Хирошима и Нагасаки.

"Ще направя всичко възможно за изграждане на свят без ядрено оръжие", заяви той на възпоменателната церемония.


Няма коментари:

Публикуване на коментар