Зима

Зима
Пролет

30 август 2016 г.

Бунтът на един селски кмет (видео)

"Не става така, господа управляващи! За 25 години какво направиха управниците - изгониха кадърните хора от държавата. Животновъдство, земеделие и туризъм - това ще оправи България."
  
Кметът на село Цар Асен Георги Спасов се изказва остро срещу условията, в които е принуден да изкарва прехраната си чрез земеделие, пред камерата на AGRO TV.
 
- Г-н Спасов, вие сте кмет, защо се занимавате и със земеделие?
- Избран съм за кмет на село Цар Асен като независим. Заплатата ми е 380 лева. Ако не работя нещо допълнително, до къде ще изкарам с тези пари, как ще си прехранвам семейството? На господа управляващите 380 лева няма да им стигнат само да лакират ноктите на любовниците си.

- Колко земя обработвате?
- Близо 150 дка чужда земя - засадил съм картофи, домати и дини. От 5 години не взимам субсидии, ползвам чужда земя, друг взима субсидии за нея, но няма проблем - каквото си изкарам - все е добре дошло. Големите аредатори владеят 90% от земята, това е истината.

- Съгласен ли сте с еднодневните трудови договори?

- Как го измислиха това сега с тези еднодневни договори - каква надница трябва да плащам аз, че да внасям и по 4.80 на ден осигуровки? Ами като се сложи в сметката и горивото, дето всеки ден пътувам два пъти - да возя работничките - къде излиза сметката? Тя, надницата като разход на производителя, скача на 40 лева. Че то в Гърция няма такава надница. Затънали сме в борчове, разходите за поливане са големи - бил съм сонда, 1 400 метра ми е трасето за капковото напояване, с три помпи качвам водата на този баир, където съм насадил бостана и доматите, пари и за разсад, и за семена. Ние 2 лева не можем да изкараме, те 5 искат на ден да ни взимат. Как да стане?

- Как да стане тогава?

- Най-добре е тези пари за осигуровки да се удържат от субсидиите на фермерите. Кой обаче ни чува нас? Никой. Накрая ще ни принудят да гласуваме за ДПС, защото само те се грижат за своите хора. Защо тютюнопроизводителите са освободени от еднодневните договори? С какво те са по-различни? Защо правят така управляващите, че да разделят хората, да създават омраза между тях? Женичките, дето работят при мен, са помакини - добри и работливи хора са и аз ги уважавам. За мен няма разлика между мюсюлмани и християни, всички са хора. Но управниците са се самозабравили. Че то днес е по-лошо отколкото през турско! 10% е бил данъкът тогава, а днес - 20% ДДС и още 10 за осигуровки - станаха 30%! Не става така, господа управляващи!

- При кого отиват европейските пари за земеделие?

- За да спечелиш един проект, 5 хил. лева ти искат под масата в София. Защо ще искате рушвети, бе? Тоя, дето иска рушвет, ще дойде ли тук, на нивата - да копае, да сади, да го пече слънцето? Познавам в няколко села „млади фермери", дето са си платили и са взели по 40-50 хил. лева. Само дето не са никакви фермери. С парите от Програмата си купиха нови коли, изядоха ги и ги изпиха, проиграха ги по казината. А истинските земеделци като мен пари от Европа не виждат. Ако такива като мен получаваха европейски пари, друго щеше да е. Аз ще наема още работници, да ми върви работата. Те ще занесат тези пари вкъщи, да си хранят семействата. С тези пари ще купуват и така ще се върти икономиката. А сега какво - европейските пари отиват при разни тарикатчета, дето хал хабер си нямат от земеделие. Мен и на онзи баир да ме сложиш, пак ще направя градина - защото от 5-годишен съм на полето. Аз не съм ограбил държавата, други са я ограбили.

- Много сте гневен, има ли вариант да емигрирате?

- С това, дето го мога - навсякъде в чужбина ще изкарвам пари. За 25 години какво направиха управниците - изгониха кадърните хора от държавата. Останаха болните и възрастните, и ние с такива хора се опитваме да правим земеделие. Как да стане тази работа? По два курса правя до Костандово - 280 километра са това, за да си взема работничките. Ми, че аз с тоя километраж, по-добре да стана таксиджия бе, госпожо? 


Животновъдство, земеделие и туризъм - това ще оправи България. Само да оставят хората на мира - да работят!

Няма коментари:

Публикуване на коментар