Зима

Зима
Пролет

18 август 2016 г.

Стрес тест с антистрес топки, по Кунева

От самия старт на еврочленството харчовете за публичност на европейските програми поради алчност и/или липса на въображение, отиват за ей такива малоумия...
 
Стотици хиляди ключодържатели, антистрес топки, бейзболни шапки, тениски, луксозни тефтери от естествена кожа, луксозни гравирани химикали, брандирани отвертки, клещи и дори стъргалки за лед за автомобили в комплект с метлички.

Такива рекламни материали поръча образователното министерство за популяризиране на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, редом със стандартните химикалки, моливи, дипляни, флашки, транспаранти. Всичко на стойност 2.05 милиона лева – ориентировъчно, без ДДС.

Часове след като БГНЕС съобщи за обществената поръчка, зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира: „Не виждам нещо лошо да има рекламна дейност в сферата на средното образование и колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка – толкова по-добре”. И отказа по-конкретни коментари за артикулите с обяснението, че за оперативната програма има друг ресорен зам.-министър и ръководител: Аз отговарям за духовната част на министерството, изразяваща се в средното образование“.

А броени минути след него министър Меглена Кунева, която е в отпуск, обяви, че не е знаела за поръчката и я спира.

„Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие“, каза тя.

И заяви, че ще иска от вицепремиера по управление на еврофондовете Томислав Дончев и от другите министри, отговарящи за оперативните програми, добри практики за размера на средствата за рекламни материали и сувенири.

Това, че министър Кунева е нямала представа за поръчката е виц. Тя може действително да не е била в детайлите до днес, но е очевидно, че заместниците й и ръководството на оперативната програма са имали картбланш да действат. Лятото е любим сезон за управленски шашми, защото хората почиват и е по-малък шансът да бъдат забелязани. И тук случаят е „ако мине“ – т.е. ако не стресне медии и/или граждани.

А и как да повярваш във възмущението на Кунева, която пръсна сума пари за еднодневна разходка на 14 000 учители до столичната зала „Арена Армеец“, за да слушат проповеди за образователната реформа и нито дума по същество за същата.

(Е, тогава МОН твърдеше, че разходите за събитието били под 100 000 лева, но простата сметка показва, че няма как да са под половин милион – минимум! Ако приемем, че само 10 от 14-те хиляди учители са дошли от провинцията – два курса в двете посоки, брошура за всеки един, командировъчни, наемът на залата и т.н. Независимо дали разходите са писани за сметка на МОН или на училищата, които ги харчат от бюджета, превеждан от МОН.)

Всъщност, формално министерството дори не е направило нищо нередно. Два милиона са допустим разход в случая, защото всяка оперативна програма има право да изхарчи до 1% от бюджета си за публичност. Бюджетът за „Наука и образование“ е 1.37 милиарда лева, значи лимитът за информационни събития и реклама е 13.7 милиона лева до 2020 г.

Ето, МРРБ например през юни сключи два договора за информационни материали и рекламни джиджавки за програма „Региони в растеж“ на обща стойност 650 000 лева, личи от регистъра на обществените поръчки. Договорите, също като поръчката на МОН, изтичат след края на мандата на настоящия кабинет – те са за 36 месеца (поръчката на МОН е за 4 години).

А и антистрес топките и другите сувенири не са по-неадекватни от онези, които министерството на Божидар Лукарски наскоро е поръчало например за реклама на програма „Конкурентоспособност и иновации“: сред тях 2000 луксозни визитника, 500 калъфа за таблети, 1000 брандирани бизнес раници за лаптопи (!), 2000 брандирани портфейла – общо за 150 хиляди…

Проблемът е, че от самия старт на еврочленството харчовете за публичност на европейските програми, изисквани от самия Брюксел – поради алчност и/или липса на въображение, отиват за ей такива малоумия. В общия случай те се транспонират като пачки в джобовете на изпълнителите – медии (за затваряне на усти), рекламни и пиар агенции, печатници и др. – видими резултати, но без видим ефект.

Брандираните стрес топки и другите залъгалки за училищни директори, общински чиновници, научни звена и др. потенциални бенефициенти няма да направят програмата по-разпознаваема.

А с 14 милиона може да се направят немалко неща. На първо място, разбира се, информационни кампании и звена по места – предварително концептуално определени, ако се налага с помощта на социологически сондажи сред заинтересованите страни. Вместо реклама на оперативната програма с шапки и залъгалки, по-добре да рекламирате добри проекти сред останалите бенефициенти например: с презентации, кратки филми, срещи с авторите…

С днешната си принципност Кунева опитва да замаже безпринципността си при две скорошни прегрешения – като пилотния проект за разяснителна кампания за българското председателство на ЕС, възложен на група кафяви медии и като поръчката за сайта на председателството, направен от фирма на неин съпартиец – Веселин Тодоров (срещу 42 000 с ДДС за нищо и никакъв полупразен сайт). 


За тях вицепремиерът дума не обели.


Никола Божков, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар