Зима

Зима
Пролет

18 август 2016 г.

БСП върна правото на първа брачна нощ

Ами ако сега ГЕРБ произведе Бойко маршал? Или дори генералисимус?
 
Решението на елита на БСП да предложи ген. Радев за президентски кандидат напомня една мила средновековна традиция – правото на първата брачна нощ. 

Да, на простолюдието бе разрешено да се ухажва и може би малко петинг. Имаше номинации “отдолу нагоре”, късане на ризи по събрания и конференции, накрая и списък с номинациите, който остана обществена тайна. 

И в един момент елитът каза – стига сте се забавлявали, ето какво решихме ние. На ви генерал, при това летец! Ако червеното политбюро уважаваше своите избиратели, просто нямаше да прави никакви допитвания – направо щеше да си назове човека след малко манастирско шушукане и програмиран пленум. 

Предполагам, че ГЕРБ ще постъпи точно така, честно и почтено. Щом няма да ви чуем, за какво да ви питаме? 

А така обидата е двойна, че дори и тройна. Демек – щом членувате в БСП, вие сте лумпени и, ха-ха, заслужавате си гаврата. Какво си въобразихте, че някой ще ви пита? Че вашето мнение има някакво значение? Вие сте крепостни селяни, ние сме херцозите и наше е върховното осеменително право! 

Партийните ни елити не за първи път показват феодален инстинкт. Да вземем закона за парламентарните избори – ужким има “преференциален” вот, т. е. с една чавка можете да издигнете човек от дъното на листата. Да, но той не може да измести първия в листата, херцога. Това не ви ли напомня за правото на първата нощ? 

Като копнах в нета за jus primae noctis, научих, че в някои села хората лишавали първородното си дете от наследство. Подозирали, че не е от тяхното семе. У нас народът просто лишава парламента от доверие – рейтингът му пак е паднал до едноцифрено число и върви надолу. 

Да, странни са нашите политически нрави. Ужким сме в ХХI век, а разсъждаваме като в ХIII век. Доколкото разбирам, низовият актив на БСП мърмори недоволно. Мърмори, но навежда главица. Защото признава правото на сеньора, jus primes noctis. Робството е свойството на роба, а мрънкането е неговото утешение. 

Много хора смятат, че президентската кампания в САЩ е истински фарс. Например елитът на републиканската партия е в ужас от Доналд Тръмп, оранжевото фашизоидно чудовище. В ужас е, но клекна – щом републиканският избирател го номинира, значи това е закон Божи. И Баба Яга да номинира, и тя ще е кандидатът на републиканците. Правото на първата брачна нощ има народът, поне за пред хората. Затова САЩ владее света, а ние мизерстваме в страх от съседа. 

Няма нищо по-честно и демократично от такава надпревара, но в БСП тя предизвика гняв у талисмана на партията – всенародния любимец Стефан Данаилов. Той изписа кървави писма срещу Мая Манолова, че напъвала да стане президент. Ами нали точно това е демокрацията - състезание! Издигаш си кандидатурата и се напъваш да спечелиш! Но на талисмана на партията това му се вижда неморално и дори престъпно. Партията е мъдра, тя вече е решила кого да предложи. Не може да клатиш лодката с личните си амбиции. И не можеш да откажеш на Корнелия първата нощ. 

Г-н Данаилов е великолепен актьор, но политическите му възгледи изобщо не съществуват. Той е от тези, които служат за красота. Както и някой-друг олимпийски шампион, известен музикант, балерина, професор по медицина. БСП винаги бяга от политиката и от хората с политически идеи. Едно време БКП поне вкарваше за красота в парламента знатни тъкачки и видни строители, но уви – сега работническата класа не е на почит. Сега е нужен генерал! 

Пази боже сега ГЕРБ да произведе Бойко Борисов маршал или дори генералисимус. Тогава генерал Радев ще трябва да му козирува и да стои мирно, докато не му се каже “свободно”. Аз не искам с нищо да обидя генерала, той вероятно е чудесен и достоен човек. Но ако е достоен докрай, ще откаже номинацията. Как да обединиш нацията, щом разединяваш и обиждаш партията, на която всъщност не си член? И след като воинската клетва ти налага да бъдеш безпартиен, как така изведнъж се оказа президентски кандидат на БСП? Лош пример за редника! 

Значи и той може да съвместява своите ангажименти. Например хем да бъде водач на бронетранспортьор, хем да продава бензин на аверите. Или хем снайперист, хем наемен убиец. Дамите в армията също могат да съвместяват. 

Както изглежда, БСП и без това няма големи шансове да спечели президентските избори. Не знам, може би греша. През 2001 г. Първанов също нямаше никакви шансове, Петър Стоянов изглеждаше гарантиран. Но СДС навлезе в първия си полуразпад, а ДПС подкрепи Първанов и чудото стана. Дали ще стане и сега? 

Днес обаче е обратното - ДПС е в полуразпад, БСП вече се полуразпадна и сега се опитва да лепи счупеното въпреки желанието на своя актив. Ако генерал Радев има свойствата на лепилото “Поксипол”, може би ще слепи тези парчета цимент. Ако не, то не. 

Твърди се, че чрез генерала Георги Първанов и неговата АБВ възстановяват правото си над БСП. Сега всички партии са десни, а АБВ и БСП по-десни от всички. БСП бе първата и единствена социалдемокрация на планетата, която отмени необлагаемия доход и въведе плосък данък. Сега е първата, която издига за президент генерал. 

Ха наздраве и да ви е честито!
 Ген. Румен Радев


Валери Найденов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар