Зима

Зима
Пролет

18 август 2016 г.

Морските свинчета в политиката

Родната партийна класа като да е стоварена от Джеймс Кук по нашите земи барабар със задокеанските гризачи

Преди доста време, още преди Иван Костов да направи от Съюза на демократичните сили стройна по маркс-ленински единна партия, част от сините много ми се бяха разсърдили. 


Че сравних християн-демократите в СДС с морско свинче. Животинчето не е нито морско, нито е свинче. Та и те така с „християнството" и „демокрацията". Доста петилетки по-късно обаче, като ги погледне сега родните политпартийци човек, всичките са от тая порода - морско-свинската.

Джеймс Кук ги е докарал през море в Европа от Южна Америка, та затуй им лепнали „морски", нищо че са се пръкнали из планинските вериги на Андите. А понеже на някого звучното им цвърчене му заприличало на прасешко пищене откъм кочината за манджа, и готово - свинчета били нежните косматковци.

Без никакви такива преувеличения обаче морското свинче може да украси емблемата на коя да е партия у нас. И поединично на много партийци им отива. И няма да им е лепната за разлика от най-дребния вид гризачи, сами си я фабрикуват непрестанно.

За БСП няма какво да говорим. Като си смениха „К"-то със „С" в наименованието и решиха, че и нравът им е друг. А години наред е видно, че нямат нищо общо с модерния социализъм на световно ниво, както сухоземното животинче с морето. Ето и сега пак се докарват на сбъркано морско свинче. Мислят си, че като издигнат генерал пилот за президент, и гласовете ще падат от небето.

Реформаторският блок пък са изключителният пример - баш морски свинчета 5 на брой. „Реформата" я имат за дъвка, да я джвакат, да я разтягат, а най-вече на балончета да я правят. А приличат на единен „блок" само дотолкова, доколкото не се дишат един друг като комшии в панелка.

АБВ-то на Георги Първанов - Алтернатива за българско възраждане, още като са си измисляли името, тъй че да е „лидерско" - с трите букви от азбуката, са се издокарали на морски свинчета. Каква „алтернатива", като все в канчето на люпилнята си БСП гледат. И какво „възраждане", като накъдето и да тръгнат баш като прасета, ама истински, си се връщат в собствената кочинка да си бъркат помийки, пардон, завери.

Патриотичният фронт обаче са не цяло, а половин морско свинче. Ясно е и е видно, че псевдопатриотизма все не могат да го докарат на патриотизъм. Както морското свинче няма как да се научи да плува в морето. Но пък „фронтът" им лепва отвсякъде. Непрекъснато са във война с някого.

А „Атака"? Ако сте в присъствието на морски свинчета, веднага ще ви проглушат ушите с пискливите си гласчета като през мегафон от трибуна. А и безспир атакуват, клатейки си клетката, захванати за решетката й. Ей така, шум да се вдига, че само тогава им обръщат внимание.

Управляващата партия ГЕРБ и тя напоследък се е пъхнала в кожата на морско свинче. Ката ден напират като дребния гризач към маруля да убеждават всички, че имат готов кандидат за президент. Ама на въпроса кой е отговарят с врътване и бегом към къщичката си.

Като заговорихме за жилищата на морските свинчета - домашни любимци, точно там се крие целокупната прилика на нашите политици с животинките от семейство гризачи. От колкото и здрав материал да са направени клетките и аксесоарите в тях във вид на къщички, поилки, камъчета за търкане на бързорастящите им зъби, въртележки за игрички и т.н., все успяват да ги разрушат.

Гризат даже и желязо. Е, получават стомашни проблеми, ама какво им пука. С повечко „сухо" сено в хранилката, всичко им минава.



Анелия Иванчева,  Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар