Зима

Зима
Пролет

14 август 2016 г.

Добър ден, "Безгрижие"! (галерия)

"Сан Суси" е най-известният дворец в Потсдам - рококо шедьовър, разположен на хълма с очарователен изглед към живописния  пейзаж на река Хафел.

Крал Фридрих II Велики нарежда започването на строежа на дворец, който трябвало да бъде негова лятна резиденция - място, където да може да отпочива от грижите и тревогите за водените битки. 


Затова и на дворцовия ансамбъл е дадено благозвучното име "Сан Суси ", което на френски означава "безгрижие". 

Умората на краля личи в много от статуите, които красят дворцовия ансамбъл - мраморният войник, който е отпуснал своя меч в ножницата, ножница, която е свалена, изражението на изтощение, изписано на лицето му.

По-голямата част от това, което виждат посетителите, е съхраненият автентичен вид на двореца, а не репродукции и дубликати, и по всяка вероятност това е един от най-внушителните образци на немската рококо архитектура. Пред сградата се простира кралският парк "Сан Суси" с грижливо подредените в интересни геометрични форми алеи лозя.

Архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф осъществява кралската мечта само за две години - от 1745 г. до 1747 г.. Резултатът бил зашеметяващ - едноетажна конструкция, дълга 213 м., с 323 прозореца и 428 статуи. Постройката завършва с купол, разположен над овалната мраморна зала и вестибюл в центъра, като в сградата има само по четири стаи от всяка страна. Северният вход е украсен от полукръгла колонада, а южната фасада е декорирана с 36 скулптори от пясъчник, разположени между високи прозорци на приземния етаж.

Цялостният интериор, стените, таваните и вратите на всички стаи са богато и сложно украсени, цялата мебелировка е в стил рококо, а очарованието на двореца се подсилва и от красивото му местоположение. Южният склон на хълма, наречен Вайнберг, е оформен в шест тераси. Пространството в основата на хълма било трансформирано в барокова градина  с кръгло езеро, към което по-късно е добавен и фонтан. Самата градина е с  изящно оформена ограда, красиви цветни лехи и много мраморни статуи.

Няколко години след завършването на двореца е прибавена художествена галерия  с  холандска градина в източната част на хълма. В западната част пък е създадена розова градина, които заедно формират сърцевината на парк "Сан Суси". 


Картинната галерия е сред най-добрите германски музеи. Фридрих II Велики построил тази сграда за съхранение на ценни картини. В нея се съхраняват 124 произведения на световно известни художници, като Караваджо, Рубенс, ван Дайк и др. Задължителна част от разходката из двореца е посещението на Мраморната зала и Залата на мидите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар