Зима

Зима
Пролет

24 август 2016 г.

Телевизионният водещ с най-голямо доверие и никога високомерен

В американската и западната тв журналистика например такъв тип водещи се отглеждат с години, след което никоя телевизия не си и помисля да го преотстъпи на друг
 
“Представяш ли си, има хора, които гледат повторението на предаването рано сутрин? И не са малко - 2-3% рейтинг добавят към оригиналното издание. Кои ли стават към 4 ч сутринта, за да гледат? Или пък не са си лягали?” 

Така преди няколко месеца Димитър Цонев ми разказваше през смях как рейтингът на предаването му “Още от деня” се увеличава и за това помага и повторението в ранните сутрешни часове. 

Ето такъв е журналистът Цонев - върши си работата блестящо, радва се на зрителското внимание, но никога не се взима на сериозно. 

Димитър Цонев остава в българската телевизионна история с особено важно място - социологическо изследване показа, че той е тв водещият, в когото зрителите имат най-голямо доверие. Подобно първенство не се постига лесно. 

На какво се дължи ли? Научни изследвания търсят отговор на този въпрос точно от времето, откакто съществува телевизия. Не стига само да си добър журналист - това е задължителното правило. Върху него се наслагват опит, образование, произход, семейство, гени, физическо излъчване, тембър на гласа, ако щете, и доброта в очите. 

В американската и западната тв журналистика например такъв тип водещи се отглеждат с години, след което никоя телевизия не си и помисля да го преотстъпи на друг. Защото е вложила в него много. 

Но това признание никога не накара Димитър Цонев да бъде надменен, високомерен, агресивен в разговорите си с хората пред камерата. Напротив - той е добър, усмихнат, умее да изслушва гостите си. Има уникалната професионална черта винаги да сяда в студиото подготвен. Много преди гостът му да влезе, Цонев знае всичко за него, наясно е не само какво се случва в момента, но и носи допълнителното познание на паметта - т.е. знае какво е било и преди. И най-важното - разбира обществения интерес много добре, затова и въпросите му са адекватни. 

Ето тези основни принципи в професията - подготовката и умението да задаваш умни въпроси, направиха от предаването му една от най-гледаните програми не само по БНТ, а изобщо в българския ефир. А усмихнатото и спокойно отношение на журналиста към разговора в студиото създадоха на Цонев имиджа на близък и познат човек от екрана - такъв, на когото имаш доверие. Затова всички - и приятели, и непознати, говорят за него фамилиарно, наричат го Митко Цонев именно защото го чувстват близък. 

Всъщност професионалната биография на Цонев е изключително богата. Своето политическо токшоу той започна в Би Ти Ви заедно с Цветанка Ризова. Двамата бяха водещите на “Лице в лице”, което Цонев и продуцираше заедно с Уляна Пръмова. Форматът се наложи много бързо и стана част от задължителния дневен ред на политически активните хора - всички го гледаха и се съобразяваха кой какво е казал в “Лице в лице”. 

Изненадващо Би Ти Ви свали Цонев, сви предаването от час и половина до 30-ина минути и остави единствено Ризова в ефира. Тогава той изрази своето огромно недоумение, че рейтингов продукт така лесно бива унищожен. Но нищо повече. Никога не каза лоша дума за телевизията, никога не потърси сметка, никога не си и помисли за реваншизъм Напротив, всичките му колеги в Би Ти Ви го обичат точно толкова, колкото и останалите. 

Своеобразен реванш обаче изигра поканата от БНТ там да направи подобно токшоу. Така се появи “Още от деня”, което Митко Цонев водеше сам. Превъзходен рейтинг. Интересни гости. Наситени разговори. И пак задължителна програма за гледане за всички, които се интересуват от анализа на всекидневните събития. 

Часът на излъчването на предаването е малък кавалерски детайл от страна на БНТ - “Още от деня” не е едновременно с “Лице в лице” по Би Ти Ви, а веднага след него. И това е характеристика на Цонев - той не обича излишните, показните състезания. Рейтингът му наистина говори достатъчно. 

Имаше един период, в който Цонев остави за малко пряката журналистическа работа и стана говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. Тогава с него лично се запознаха всички журналисти, които отразяват работата на правителството, и бързо го заобичаха. Едва ли има по-благодатен пиар от Цонев - той винаги прави всичко, за да помогне на колегите. 

А с царя беше запазил превъзходни отношения до края. Много го уважаваше и сам разказваше, че респекта към неговия авторитет носи от дете - така е възпитан от баща си. Коста Цонев - легендарният актьор и баща на Митко, беше депутат от НДСВ по време на правителството на Сакскобургготски. Но и той от младини носи уважението към царя в себе си. Не беше от онези депутати, които научиха за него месеци преди да влязат в парламента. 

Ако не познаваш Митко Цонев, можеш да си помислиш, че се е родил със сребърна лъжичка в уста. Да, той е от сой. Родителите му са звезди у нас. Майка му - телевизионната говорителка Анахид Тачева, и до ден днешен е известна. Баща му Коста Цонев беше един от най-големите български актьори. Чичо му Васил Цонев - брат на баща му, известен с псевдонима си Дон Базилио, е популярен писател, сатирик и сценарист. Имат и трети брат, който от много години живеел в Австралия. 

И Митко Цонев стана толкова известен, колкото популярните си и обичани родители. Но не като тяхно дете, а съвсем самостоятелно. Направи силна кариера в журналистиката - това е място, където ничие роднинство и приятелство не може да ти помогне. Ако не можеш, професията сама те изхвърля. Защото няма кой да задава въпросите на тв екрана вместо теб, няма кой да пише статиите ти, а ти само да обираш лаврите. 

Тези, които работят с Димитър Цонев, разказват, че е работохолик. Истината е, че той се занимава и с много други неща - общественополезни, за които никога не е разказвал публично. Не е смятал, че е необходимо да се бие в гърдите. Така например той е председател на училищното настоятелство на училището в Горна баня - Националния учебен комплекс по култура. Абсолютно безвъзмездно и абсолютно сериозно върши работата си там. Това не е представителна позиция, а реално действаща организация на родители. 

Макар че напоследък любимата роля на Цонев беше да е дядо. Малкият Янчо - син на дъщеря му Деси, беше една от огромните радости в живота му. Отстрани, като гледаш как Яни се катери по главата му, дори беше трудно да разбереш, че Цонев, още толкова млад, вече е дядо. 

“24 часа” поднася искрените си съболезнования на близките на Димитър Цонев. Той самият беше голям приятел на вестника ни.


Паола Хюсеин, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар