Зима

Зима
Пролет

13 август 2016 г.

Радан в страната на чудесата

Макар че в своите очи той със сигурност е последователен, безупречен и прекрасен...
 
"Моделът на държавно управление се изчерпа."

Това установи първият в света управляващ опозиционер (или опозиционен управляващ) - Радан Кънев, докато пътува из Европата.
 

"През първата половина на 2016 г. окончателно се изчерпа моделът на управление на страната, наложен през последните десетилетия. Модел, който успешно предаде държавата и нейните институции в ръцете на корумпирани партийни “елити” от различни партии и превърна парите на българските и европейски данъкоплатци в бащиния на политически разбойници", установи Радан, като че ли е дошъл от друга планета, а не е от 3 г. лидер на една от най-противоречивите партии в родния пейзаж. И то такава, чийто основоположник е наливал основите на същата политическа реалност.

Генералният извод бе направен в съчинение в личния блог на лидера на ДСБ.

Но всъщност за Радан е нормално да обикаля и да пише, докато странства. И то точно във време, в което останалите лидери от Реформаторския блок - тези, на които той презрително гледа като на нагаждачи и конформисти, у които няма капка морал, за разлика от него самия, се мъчат да извадят достойна двойка за вота наесен. За да омекотят удара - ако може, да не финишират пети или шести, а четвърти (защото да са трети е 99% изключено)...

С отсъствието си точно в този момент Радан потвърди за кой ли път, че го бива само в приказките. Е, не е лош и в писането... Но не е ли лидер на част от управлението, избран от десни симпатизанти, за да твори практична, прагматична и полезна политика?

"Пиша го, защото съм убеден, че обществото ни има и нужда, и вътрешни сили за радикална промяна на този модел", аргументира творческите си излияния Кънев. Но истината е, че опре ли до действие, той неизменно отсъства. Отказа се още на първия по-стръмен участък от управлението, което никога не е безоблачна и гладко ширнала се магистрала. Който е тръгнал да е политик, би трябвало да знае, че пътят не е широк и че по него има препятствия.

А Радан се отказа още на първото - в държавен план покрай трудностите по промените в Конституцията. Когато упорито се вкопчи в едната прокурорска бройка и от сутрин до вечер приплакваше, че на нея се крепи бъдещето на нашите деца.

А пък преди това лидерът на ДСБ извъртя голям номер и на партньорите си в РБ, като хвърли драматично оставката си като говорител на блока, понеже не му се водели по акъла. На всичкото отгоре Лукарски, Кунева, Ненчев и Исмаилов разбраха от медиите, че Радан се оттегля. Присъствали разказват как, докато седял на една маса с тях, той си подал оставката във фейсбук, откъдето медиите я подеха, без да каже на колегите си нито дума. Без да им намекне дори какво се кани да прави или по-точно в момента вече прави...

Ето какво представлява човекът, който се е самопровъзгласил за моралния стожер на държавата и на всички българи - тези в пределите на родината и онези, които са я напуснали през годините. Надежден оттук до първия кръстопът - не повече.

Макар че в своите очи той със сигурност е последователен, безупречен и прекрасен. Което значи, че или е дяволски добър актьор, или не съзнава, че обитава своя си, паралелна реалност, която много рядко има пресичане с тази, в която живеем останалите.




Камен Каменов, Hipotezi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар