Зима

Зима
Пролет

4 август 2016 г.

Доналд Тръмп: Хилари Клинтън е основателка на "Ислямска държава"

"Барак Обама трябва крайно да съжалява, че е назначил Клинтън за държавен секретар в своята администрация"

 Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп обвини своята съперничка от демократите, бившия държавен секретар Хилари Клинтън, че със своята политика е довела до възникването на екстремистката групировка "Ислямска държава".

На предизборен митинг в Дейтона бийч (щата Флорида) Тръмп каза, че президентът Барак Обама трябва "крайно да съжалява", че е назначил Клинтън за държавен секретар в своята администрация, защото тя е станала "основателка на "Ислямска държава". Той дори предложи тя да получи награда от джихадистите като основателка на ИД.

В изказването си Тръмп също така отхвърли твърденията на своите противници, че президентската му кампания се натъква на трудности и че ръководството на Републиканската партия и хора от изборния й щаб са крайно недоволни от поведението и заядливите изказвания на милиардера.

Вчера Тръмп отказа да подкрепи кампаниите за преизбиране на лидера на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън, както и на влиятелния републикански сенатор Джон Маккейн. Двамата отправиха остри критики към Тръмп заради последните му изказвания, всяващи раздор в партийните редици и напрежение в обществото.

Междувременно кандидатът за вицепрезидент в тандема на Тръмп - Майк Пенс, опроверга твърденията в някои американски медии, че се разминава с Тръмп относно подкрепата за Райън. Пенс каза, че е обсъдил въпроса с Тръмп, който го посъветвал да подкрепи Райън в първичните избори в щата Уисконсин следващия вторник.

Агенциите намекват, че Тръмп вероятно е променил позицията си относно Райън, за да тушира засилващите се партийни настроения срещу него и натиска на партийното ръководство да изостави тактиката си на остри нападки, която според тях е причина за отлив на избиратели от партията.

Председателят на националния партиен комитет Райнс Прибъс според АП се е присъединил към редица видни съюзници на самия Тръмп, които възнамерявали открито да му се противопоставят, защото изборният ден наближавал, а той не преставал със скандалните си изявления и прояви. Прибъс, който е близък приятел на Райън, бил силно раздразнен от последните действия на Тръмп и от нежеланието му да приема каквито и да е съвети от партийни експерти.

Тръмп обяви снощи подкрепата си за своя бивш партиен съперник за президентската номинация - сенатора Марко Рубио, който няколко месеца бе смятан за фаворит в президентската надпревара сред републиканците. Рубио на няколко пъти влезе в остри словесни престрелки с Тръмп, обвинявайки го в некомпетентност и неспособност да управлява страната. 


На конгреса на републиканците в Кливланд миналия месец Рубио за първи път се обяви в подкрепа на Тръмп в борбата за Белия дом.

Няма коментари:

Публикуване на коментар