Зима

Зима
Пролет

23 август 2016 г.

Отидоха ли бежанците на поточната линия за автомобили?

Преди една година германските концерни приветстваха бежанците като новото "икономическо чудо" на Германия. Какво остана от големите обещания?

Дитер Цече, главен изпълнителен директор на автомобилостроителния концерн Даймлер (Daimler), през септември 2015 година застана на подиума на голямото Международно автомобилно изложение ИАА (IAA) във Франкфурт на Майн, но говори не за коли, а за хора, пише в. "Цайт".
 

За бежанците, които всекидневно с хиляди преминаваха границата. 

"Може би ще е трудно да бъдат посрещнати толкова много хора", призна той.

След това обаче заяви, че те могат да станат основата за следващото германско икономическо чудо, подобно на милионите гастарбайтери през 50-те и 60-те години, които съществено допринесоха за подема на Западна Германия.

Това бе времето, когато от Унгария към Германия пътуваха влакове с бежанци. Приемните центрове бяха препълнени, хората се тъпчеха във физкултурни салони и набързо издигнати палатки.

Цече звучеше така, сякаш ги е очаквал: "Точно такива хора търсим в „Мерцедес“ и в цялата ни страна", заяви той и призова бежанците да не бъдат възприемани като заплаха, а да им се даде възможност.

Тогава изглеждаше, че самият Цече иска да има принос в това.

Какво се случва сега, близо година по-късно? За Даймлер работят точно 9 бежанци.

В останалите големи германски компании, чиито акции са включени във водещия индекс Дакс (Dax), има малко места за хората, потърсили убежище в Германия.

"Мнозинството бежанци започват работа в ресторантьорския сектор, в чистотата и, като цяло, в предприятия, ръководени от мигранти", казва експерт по икономика на миграцията в Нюрнберг.

Само при Макдоналдс работят 900 бежанци, но повечето намират работа в по-малки и средно големи компании.

Фалшивите очаквания са сред най-големите пречки по пътя към работата. Когато бежанците дойдат в Германия, те започват пасивно съществуване. Биват разпределяни в жилище, получават легло, дрехи и храна, ако имат късмет - и езиков курс. Не могат дори да решат сами кога да отидат на лекар. Решава се вместо тях, което може да продължи с месеци, понякога и с години.

"Мнозина изобщо не успяват да превключат от пасивността на процедурата за бежански статут към активно търсене на работа. Мислят, че държавата ще им осигури и работа", казва трудова посредничка от Кьолн.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар