Зима

Зима
Пролет

19 август 2016 г.

Кога х + у = - z

Задача по зададено от Иван Костов условие

"Софиянци са обидени и не са съгласни да плащат повече за градски транспорт, въпреки че получиха метро напълно безплатно, финансирано от европейските фондове. 


Шофьорите в страната пък се чувстват обидени от повишението на винетната такса, която не желаят да плащат, въпреки че с приходите нея ще се поддържат новопостроените магистрали, платени отново с пари от ЕС. Това е българска черта - правиш му добро, а той обиден."

Това съждение изказа бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов в студиото на "Нова телевизия". Ако трябва да го представим като задача по зададеното от него условие, вероятно тя би изглеждала така:

Кога х + у = - z


Защото, ако следваме логиката, излиза, че сборът от един постоянен приход - от пътния данък, винетките, билетите за градския транспорт, потока от синята и зелената зона за паркиране в столицата, солените глоби за всичко, и другия приход - от еврофондовете, с които метрото и магистралите се строят, е равен на такъв минус, че се налага драстично поскъпване на някои от компонентите в първата група. Ще оставим настрана това, че чрез вноската на България гражданите са поели и някаква част от "безплатните" фондове и пак те поемат и нужното съфинансиране по европрограмите - с данъците си.

Т.е. гражданите, наречени от Костов "хора с комунистическо съзнание", си плащат за "направеното им добро", което всъщност е задължение на държавата по т. нар. обществен договор. И всеки, който работи, прави същото в своята област. А ако държавата не може да си събере това, което й е дължимо, вдигането на цените пак няма да реши проблема.

Гражданите впрочем си плащат и горивата - по цени, за които назначените от властта регулатори от години не могат да установят дали са картелни. Плащат за ремонтите и за ремонтите на ремонтите в един континюитет, в който отдавна са изгубили дирята кое какво е.

Всъщност най-точна илюстрация на темата дава решението на Върховният касационен съд от сряда, което окончателно потвърди оправдателната присъда на бившия шеф на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (сега АПИ) Веселин Георгиев-Батко. В продължение на 7 години той беше подсъдим за това, че поверената му структура беше сключила договори за 120 млн. лв. с фирми на неговите братя. Ако прегледате търговете за пътищата и магистралите за същото време, става ясно и кого виждат в огледалото уж различните власти.

Проблемът не е в поскъпването на билета за столичния транспорт, а в това, което ще покрие - предвид и официално установените корупционни схеми в Центъра за градска мобилност. Или в решения на Столичната община като това за концесията на 16-те автобусни линии например, коментирано като подарък. Проблемът е, че никой не е наясно какво колко струва и защо.

"Значи, като ти вдигнат цената на нещо с 60% - при това без всякакви сметки и анализи за такова решение, ти правят добро. Ако не го приемаш като добро - значи си комунист", заключава форумен коментар. 


А комунизмът по-скоро трябва да се търси в причините България да е най-бедната държава в ЕС. Една от тях със сигурност е, че гражданите й освен всичко, за което си плащат, надплащат от джоба си и "данък корупция".

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар