Зима

Зима
Пролет

9 септември 2016 г.

Божидар Димитров: Нека партиите да призоват за помирението ни на 9 септември

"Време е гражданската война, започнала още през 1923 г., най-сетне да свърши."

Историкът проф. Божидар Димитрова излезе с призив към партиите за помирение по повод 9 септември.  


Епицентър.бг се обърна към него с въпрос дали това не може да стане, като враждуващите страни поднесат цветя и на Братската могила, и на Паметника на жертвите на комунизма. 

Ето неговият коментар:

„Преди всичко трябва да знаем истината за случилото се на 9 септември 1944 г. Комунистите узурпираха властта и обявиха, че на този ден са направили комунистическа революция. Това не е вярно.

На 9-ти септември една организация  - Отечественият фронт, в която комунистите не бяха първостепенна сила, извърши военен преврат. Това стана с части на армията, подчинени не на комунистите, и на политически кръг „Звено“.  Участието на БКП беше с трийсетина партизани, и то не от бригадата „Чавдар“. Те лежаха цяла вечер в градинката пред военното министерство в София, както им наредиха. Тогава в тази сграда, една от малкото неразрушени от бомбардировките, се помещаваше и българското правителство.

Разбира се, след преврата избухна кървава разправа, като бяха убити много невинни хора, но и по тогавашните критерии – много виновни. В голяма степен това бе отмъщение за клането срещу левите сили от 1923-25 година. Тогава освен на комунисти, отмъщаваха грозно и на земеделците, които даже са пострадали повече. Техният министър-председател Александър Стамболийски, както е известно, беше наразян - в буквалния смисъл на думата - от превратаджиите.

Но всичко това трябва да остане далеч в историята. Трябва гражданската война, започнала  през 1923 г., на която 9 септември 1944 г. бе само едно от проявленията, най-сетен да свърши.

Необходимо е да направим помирение, както други народи. Гърците и испанците се избиваха помежду си много повече от българите. В Гърция това трая чак до 1949 г., в една страшна гражданска война, в която загинаха стотици хиляди гърци от двете страни. Въпреки всичко те се помириха. Испанците също се помириха. Време е и ние, българите, да сложим край и да постигнем някакво помирение.

Ако сме хора, това може да стане. Но и от двете страни в спора за 9 септември има крайни хора, затова е необходимо политическите партии да излязат с призив  - на този ден да има поклонение от всички и на двата паметника."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар