Зима

Зима
Пролет

9 септември 2016 г.

"Не изпитвам страх, а психическо омерзение"

Бате Николай не вярва да получи справедливост, защото у нас такава няма

22 юли - слънчев ден. На гара Вакарел актьорът Николай Николаев - Бате Николай чака своят осиновен син да пристигне. 


Само че именно на тази гара рецидивист помрачава летния ден, като напада и пребива зверски актьора. Стоян Боджов наръгва актьора, събаря го, скача върху слабините му.

Въпреки всичко това престъпникът наскоро беше освободен от ареста. С мярка за неотклонение - "подписка".

Днес Бате Николай твърди, че не изпитва страх, а психическо омерзение. Казва, че е простил на нападателя си, но Бог няма да му прости и не вярва да получи справедливост, защото в България такава няма.

Пред очите на обичания актьор, който от години весели малките пациенти в "Пирогов", все още е образът на нападателя, който го заплашва и удря.

"Този убиец, който ми нанесе страхотен побой, та ми счупи два пръста на десния крак, пукна ми две ребра, защото скачаше върху тях, беше опрял ножа в гърлото ми и викаше: "А си мръднал и ще го пробия". Викам: "Ей ти парите бе, вземи всичко. Ама ме остави, не ме убивай", спомни си той кошмара.

Казва, че не се страхува: "От случая не изпитвам страх, от случая изпитвам психическо омерзение. Той не е духовен човек. Не говоря за църква, че ходи да се кръсти. Не, той няма дух, той е животно, което иска само да намери пари за алкохол".

20 дни след инцидента, по време на разпознаването на нападателя, обаче, Бате Николай преживява огромен шок.

"Като ме заведоха и отвориха перденцето да гледам, казах: "Тоя в средата е"... и припаднах. Защото никога не съм очаквал, че ще бъда на два метра от убиеца си. И те ме свестиха хората, след това стоях дълго време, донесоха ми там валидоли, но не знам, ако го видя, как ще реагирам. Или ще припадна пак. О, Боже! Стар човек това не е за смях и няма какво да му кажа. Аз съм му простил, обаче Господ няма да му прости", каза той пред bTV.

След инцидента стотици приятели и познати го търсят, за да разберат дали е добре.

"Вие знаете ли колко колеги ми се обадиха след тоя инцидент: "Бате, ами значи и нашия ред иде". Викам: "Не идва, бе, спокойно". Обадиха ми се непознати хора от цяла България. Към 300 човека ми загряха телефона".

Актьорът не вярва да има справедливост: "Иска ми се да вярвам, но се съмнявам, иска ми се да вярвам. Защото, пак ви казвам, в България няма правосъдие, то е съзнателно съсипано, заедно с образованието".

Бате Николай вече е решил в какво ще инвестира обезщетението си, ако спечели предстоящото дело – във фондация за децата на болница "Пирогов", за да "направят така, че детето, като влезе, да се чувства в приказка, а не в болница".


Няма коментари:

Публикуване на коментар