Зима

Зима
Пролет

7 септември 2016 г.

Първан Симеонов: На президентските избори хората ще търсят стабилност и национализъм

"Когато замирише на енергийни проекти се сформират странни коалирания и прегрупирания."
 
"На президентските избори хората ще търсят две неща - стабилност и национализъм. Затова и всички в момента се опитват да се пласират в тези направления и според кой е по патриот, кой е по-стабилен и прочие."

Това заяви по БНР политологът Първан Симеонов. Според него в обществото се говори за национализъм, а в несигурни времена се търси нещо познато, което "обикновено означава кандидата на властта".

Въпреки това обаче Първан Симеонов смята, че са възможни изненади на президентските избори.
 

„Изненада може да дойде отвсякъде, защото в ситуации на безалтернативност, в които някак си политическият елит излъчва едно общо бръмчене, в което отделните играчи все по-малко се отличават, може да се появят силни кандидати, които да се позиционират срещу целия елит и при това успешно. Такава заявка като че ли става все по-далечна за г-н Трифонов, но виждам, че, например г-н Марешки отново заявява претенции в президентските избори. Изненада може да дойде и от самия кандидат на ГЕРБ. ГЕРБ в момента е с развързани ръце за всякакви потенциални ходове. Изненада може да дойде и от представянето на патриотите и националистите. Те май са единствените на терена, които имат пълен комплект кандидати и вече повече от един месец реално правят кампания. Впрочем и Борисов прави кампания, но той през цялото време прави кампания. И ген. Радев започна, но ген. Радев още няма вице", каза Първанов Симеонов.

Симеонов е категоричен, че българският политически сезон ще бъде определян не само от президентските избори, а и от тези в САЩ, както и други външни фактори като енергийните проекти, и припомни, че "когато замирише на енергийни проекти" се сформират "странни коалирания и прегрупирания".
 

Политологът даде и обяснение за високия рейтинг на Красимир Каракачанов, като направи следния анализ: „Красимир Каракачанов има няколко много важни плюса. Първо, той е радикал без особен радикализъм - виждате, че до този момент поддържа умерена кампания, тоест той знае, че национализмът се търси, но знае, че се търси и стабилността, защото в бурни външнополитически времена хората са уплашени и едва ли искат някой допълнително да налива масло в огъня. Добро позициониране. Втори плюс - самата идея за обединение. Дори в психологически план тази идея може да донесе екстра и то не само психологическа екстра, ами и екстра гласове. И трети позитив за Красимир Каракачанов - такива са времената. Нашата част от земното кълбо си говори за нации и национализъм, преосмисля идеите за идентичността."

Симеонов изтъкна, че с настоящата политическа реторика се създава вакуум в дясната, евроатлантическа ниша на политическо пространство, освободена от ГЕРБ, и очаква РБ да се опитат да я запълнят. 


Той обобщи: „По парадоксален начин всички ниши в българското политическо пространство в момента, с много усилия, с много караници, с много премеждия, са на път долу-горе да заемат някакви подобаващи позиции на тези президентски избори, в които, разбира се, кандидатът на ГЕРБ най-вероятно ще е "кандидатът с бял костюм".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар