Зима

Зима
Пролет

13 септември 2016 г.

Банка за доразвитие на Пеевски

Солидните обществени поръчки за изграждане на инфраструктура се превърнаха в паричен поток към избрани компании
 
Българският език постоянно еволюира. 

Вземете например думата развитие, която бавно и неусетно явно е започнала да значи строителство. Първо Министерството на регионалното развитие започна да се занимава почти само с това, а впоследствие и Българската банка за развитие взе да кредитира активно сектора.

И двете го правят по своя изкривен начин. Солидните обществени поръчки за изграждане на инфраструктура се превърнаха в паричен поток към избрани компании, а ресурсът на държавната банка вместо по предназначение - за стимулиране на малкия и средния бизнес, отива за спасителни заеми към... избрани компании.

Не случайно в епицентъра на всичко това по вече отъпкан модел се озовава депутатът Делян Пеевски. След като веднъж чрез тези два канала свързаната с него "Водстрой 98" се превърна в най-голямата строителна компания в страната, сега, изглежда, схемата се повтаря в малката хасковска АБ.

Макар да няма официална смяна и от компанията да отричат, в сектора виждат пренасянето на влиянието на политика там, а с него и на осигуряването на голяма жп поръчка и заем от 29 млн. лв от ББР. С това банката все повече затвърждава двете си основни направления - селективно подкрепяне на закъсали частни проекти и лична касичка на Пеевски.

Причините да е вредно държавна банка да подпомага отделни строители са ясни - изкривяване на пазара, конфликти на интереси и възможности за злоупотреби. Ако голяма компания с относително сигурен бизнес, гарантиран с грамадна държавна поръчка не може да си намери частно финансиране, то явно има проблем с нея и трудно може да се оправдае държавата да поема още риск с нея.

А причините всяка банка да е предпазлива в отношенията си с Пеевски са още по-очевидни - за тях може да питате Цветан Василев.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар