Зима

Зима
Пролет

13 септември 2016 г.

Българският газов хъб се нуждае от инвеститори и… газ

Възможните доставки са все още в процес на разработване
 
Започващият след лятната ваканция политически сезон в България е белязан от бурни страсти във връзка с предстоящите през ноември президентски избори. 

Едно от нещата, заради които опозиционните сили в София критикуват управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, са слабостите на националната енергийна политика, коментира руският вестник „Новая газета", цитиран от "Фокус".
 

София се отказа от проекта „Южен поток", преустанови строителството на АЕЦ „Белене" и прекрати работата по перспективния газопровод България-Гърция. В резултат действията й не само засегнаха Москва, но и демонстрираха, че правителството е неспособно да отстоява националните интереси и не е в състояние да предложи мащабни икономически идеи.

Козът в ръцете на Борисов е газовия хъб „Балкан". Идеята за строежа на газоразпределителна станция с вертикални и хоризонтални газопроводи (България-Гърция-Румъния и България-Сърбия-Унгария), които би трябвало да се превърнат в южен вариант за енергийно снабдяване на целия ЕС, се зароди през 2015 г. Европейската комисия се отнесе благосклонно към българското предложение, а съседните страни също не възразиха.
 

Остана да бъдат решени само два проблема: да се намерят инвеститори и газ, в случай че руският потече изцяло към Турция. Възможните доставки от Азербайджан, Туркменистан или Иран са все още в процес на разработване, както и доставките с танкери на втечнен природен газ в гръцкото пристанище Александруполис.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар