Зима

Зима
Пролет

13 септември 2016 г.

Оставиха привилегиите в МВР

Вътрешният министър Румяна Бъчварова се отказа от ключови предложения за реформа в МВР.

Обезщетението от 20 заплати при пенсиониране остава въпреки искането на министъра и екипа й те да бъдат орязани на 12. 


Това обяви Бъчварова по време на обществено обсъждане на промените в закона за МВР.

Орязването мина на първо четене в парламента преди лятото, но преди второ четене то ще бъде оттеглено.

Бъчварова обясни, че отказът от предложението не означава промяна на виждането на ръководството на министерството.

"Променени са обаче условията, при които то ще се реализира. Сега най-важното е системата да е стабилна, да работи адекватно на обстоятелствата", каза Бъчварова.

Няма да бъде намален и броят на отпуската, както предвиждаше първоначалният вариант за реформа.

Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов обяви, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят запазването на сегашния статут на обезщетението.

"Много са системите, които имат подобно обезщетение и в сектора за сигурност и в съдебната система това е подход, който е възприет от десетилетия. Това е една възможност, когато един служител е дал всичко от себе си за държавата, да получи обезщетение, а не да премине веднага в другата позиция, да обслужва организирана престъпност и икономически или корпоративни интереси за сметка на държавните", обясни Цветанов.

Друг отказ от планираната реформа е оставането на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в сегашния й вариант вместо създаването на нова Агенция за пожарна безопасност и защита на населението.

"Реално погледнато може би половината от законопроекта ще отпадне, но това е със съгласуването и с диалога, който беше изграден в тези месеци с ръководството на МВР", каза още той.

От планираната реформа не отпада преобразуването на част от служителите от първа на трета категория труд. Това ще засегне около 4500 служители, обясни Цветанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар