Зима

Зима
Пролет

17 септември 2016 г.

Как се избира кандидат за Генерален секретар на ООН по български

Безумно съвещание за "Пепелянката" и Бокова

Ето как се избира кандидат за Генерален секретар на ООН по български:

Дошъл Иван Кръстев в родината си. Събрал някакъв щаб и започнал да нарежда кой какво да прави. Казал, че въпросът бил решен, премиерът Бойко Борисов ще оттегли кандидатурата на Ирина Бокова, и ще издигне Кристалина Георгиева.

Тогава в избрани медии бяха пуснати съобщения за „предстоящото събитие“.

Състояла се нова среща с Борисов, на която били Иван Кръстев и Томислав Дончев, а Борисов поканил Андрей Райчев и Кънчо Стойчев като „представители на Бокова“. В действителност Райчев и Стойчев подкрепят Бокова, но по никакъв начин те не я „представляват“. Борисов обаче ги поканил, за да я представляват. Те се обадили на Бокова, обяснили за какво ще има среща и че са поканени като нейна страна. Тя се изказала се като дипломат, помолила да я държат в течение.

Протекло едно безумно съвещание в този състав. Андрей Райчев бил шашнат, как Иван Кръстев се опитал да нарежда и да изнудва премиера. Кръстев казал на Борисов – оттегляш Бокова, Германия, ЕНП и прочие е зад Кристалина. Позовал се на някакви имена, които звучели авторитетно.

Андрей Райчев не се впечатлил, само се чудел. И Кръстев „обещал” на Райчев, че повече демократичната преса няма да пише за Бокова, няма да я черни.

Иван Кръстев заплашил, че ако не приемат, ще продължат да пишат компромати за Бокова, например за това, че имала три апартамента. Андрей Райчев бил смаян как Кръстев опитва да търгува с компромати. Райчев казал, на Запад като кажеш, че има три апартамента, ще се смеят. Генерален директор на ЮНЕСКО е нормално да има три апартамента, освен това съпругът на Бокова е международен банкер.

„Да, ама в България е друго“, възразил Кръстев, според него у нас това имало значение.

Накрая решили, че ще издигнат като втора кандидатура Кристалина. Борисов употребил за нея израза „пепелянката”. Решили да се обадят и на двете и ако някоя не приема това предложение за втора кандидатура, или се откаже, остава другата. Кръстев се обадил на Кристалина, тя приела веднага да я издигнат. Райчев се обадил на Бокова, тя се възмутила, изказала се остро, да правят каквото щат, да издигат когото искат и да я оттеглят, ако искат. Райчев предал смекчено реакцията. И така решили, че издигат и Кристалина, освен Бокова. Да, ама на другия ден, Борисов изненадващо си променил мнението и не изпълнил плана. Както е известно, премиерът остави Бокова, с уговорка да покаже добър резултат на следващото гласуване.

После какво ще прави, той си знае. Някой писа, че имал добър инстинкт, дори ако не може да проумее процедурата на гласуване, и я сравнява с изслушванията на комисарите.

Аз пък се чудя как така Иван Кръстев обвинява хора, че са комунисти, просто заради корена им, как така смело заявява, че дирижира компроматната война срещу Бокова. Ами че баща му Йото Кръстев, за разлика от бащата на Бокова, действително дерибействаше като висш кадър на ЦК и дългогодишен издател на „Партиен живот“. Бащата на Кръстев уволни Ива Йолова като неблагонадеждна, не някой друг. Ох мъка, мъка. Да, известно ми е, ще ни се чудят чужденците. Но по-добре да знаят, защото мнозина са заблудените.

Лека нощ от Братислава, където приключи срещата на върха.


Георги Готев

Няма коментари:

Публикуване на коментар