Зима

Зима
Пролет

14 септември 2016 г.

"Не уврежданията убиват децата ни, а държавата"

"Всички сте изедници!" Така майка на дете с увреждания посрещна поредните депутати, които се опитаха да говорят с тях на днешния им голям протест.

Няколкостотин родители на деца с увреждания се събраха пред Народното събрание, за да поискат за пореден път увеличение на помощите за отглеждане на деца с увреждания, които в момента са 240 лв. 


А също - и за финансиране и на децата с увреждания, навършили пълнолетие.

Протестиращите носеха черни балони и огромен плакат с надпис: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата".

Родителите посрещнаха с враждебни реплики и социалната министърка Зорница Русинова, и депутати от ГЕРБ, и депутати от БСП. Те отказаха и да пратят свои представители в парламента, за да представят исканията си вътре.

Въпреки че соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че червените напускат пленарната зала, за да бъдат на протеста на родителите, тя не излезе при тях. Протестиращите посрещнаха враждебно нейните пратеници.

"Ние сме плод на вашия труд", извика по техен адрес мъж от протеста.

Опитът на социалистите да кажат каквото и да е на родителите, удариха на камък. Хората не поискаха да ги чуят и те се оттеглиха.

Преди тях социалният министър Зорница Русинова също направи опит да им разкаже какви планове има правителството за тях, прекъсвана от враждебни реплики и коментари.

"Почерпете се, детето ми стана на 26 години и е живо", насочи се майка с бисквити към министърката. Друга пък й обясни, че в министерството й нямат никаква представа каква е разликата между дете със Синдром на Даун и аутист, съобщава Dnes.bg.

Афектирана майка метна бяла престилка към Русинова и обясни, че не иска да гледа детето си с касапска престилка. В момента държавата дава помощ за родителите под формата на специални престилки.

В същото време министърката обясни какви ще са промените в подпомагането на децата с увреждания и техните родители.

"Всеки един родител или човек, който се грижи за дете с увреждане ще има възможност да прецени дали трябва да се наеме асистент. Има възможност те сами да преценят как ще разпределят средствата", каза тя.

Русинова съобщи, че до две години ще бъдат изградени Дневни центрове за деца с увреждания.

"Разбирам ви", каза министърката на реплика от майка. "Нищо не разбирате! Вие знаете ли какво е да гледаш дете със 109 лв. и 56 стотинки!?", отвърна й жената разтреперана и с насълзени очи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар