Зима

Зима
Пролет

19 септември 2016 г.

Производителността на труда зависи от структурата на производството и от степента на автоматизация

Разговорите за минималните осигурителни прагове се превърнаха в ябълката на раздора между социалните партньори.
 
Какви са причините и възможно ли е компромисно решение? 

Това коментираха Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), и доц. Григор Сарийски от Българската академия на науките (БАН), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Не можем да се съгласим, че определянето на ставки и тяхното административно регламентиране по браншове и длъжности е добрият вариант за българската икономика и пазар на труда, каза Димитър Бранков. По думите му България не е "толкова голям пазар на труда и толкова голяма икономика, за да си позволи толкова голяма фрагментация и на заплащането, и на осигуряването, каквато в момента имаме чрез минималните осигурителни доходи".

„Когато говорим, че нивата на заплатите са такива, защото производителността е такава, трябва да се има предвид, че в България става дума за много голям праг. Производителността на труда е около 50% от средноевропейската, докато разходите за труд са около 40% от средноевропейските. България има доста да наваксва. Затова разходите за труд се увеличаваха с около 7% – 7,5% годишно и това е причината да се изпреварва производителността“, каза Сарийски.

Второто уточнение, коeто трябва да се направи според Сарийски, е „от какво зависи производителността“: „Производителността на труда не е нещо, което се обуславя от дейността на работника, а от структурата на производството и от степента на автоматизация“.

Според Димитър Бранков не трябва да се забравя и ролята на "третия играч – държавата, общата икономическа среда". 


"Валутният борд, който е най-рестриктивният, потиска и доходите, и заетостта. Имаме и грешно законодателство в различни области, което е пречка за по-високи доходи и по-висока заетост".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар