Зима

Зима
Пролет

3 септември 2016 г.

Егото е лош съветник

Като видиш, че един човек е тръгнал да се качва стремглаво нагоре, воден от егото си, не му завиждай, нито му се радвай.
 
Тоя човек напразни усилия прави, защото всичко, което създава е въздух. Въздухът не може да го затвориш, да го уловиш. Само го усещаш и дишаш. Егото е лош съветник. 

Днес имаме умни хора, хора знаещи и можещи, хора със заложби да се докосват до божественото, но едно нещо рядко срещаме – хора със СЪРЦА. Тия хора са вече една шепица от световната картина. А на тях всъщност се крепи света. За всички други те са луди и странни, а всъщност са по-хора от милионите, които са тъпкали земята и са оставили злобата си като падащи камъни да застигнат идното.

Малко са истинските хора. Днес човекът се води от егото си. Като пощурял кон е егото, препуска диво и мачка, мачка всичко, що се изпречи на пътя му. Ще дойде време конят ще се кротне и ще търси нещо да хапне. Защото стремежът да си "Някой" минава, темпото се нормализира и тогава отново заговаря човешкото. Обаче като си изпомачкал всичко по пътя си, какво ще ядеш? Нищо няма да ядеш, гладен ще ти стои стомаха. 


Затуй питат защо хората са нещастни. Защото имат много его в телата си и в кръвта. Човек, който се води от егото, бързо залинява. Той не е устойчив на бурите в живота. 

Пази се от хора, които са наметнали кръста и се кланят Богу в името на егото си. Такива хора само пакостят, те не създават, те унищожават. Създават хората със сърца. Другите са само за бройката.
 

И пак ти казвам – тоя, който работи със сърцето си, завещава на цял свят и народа си, на чедата си, вечност от знания и мъдрост. Такъв човек е като чистия извор – всякога водата му утолява жаждата ти и каквато и мръсотия да падне в него, той мигом я неутрализира. 

Човекът със свръх голямото его оставя на света разруха, а на децата си срам и духовна мръсотия. На такъв човек децата лоша карма наследяват и има поколения наред да чистят чернилка.
 

Егото, пак ти казвам, е лош съветник.


Elen Dejavu

Няма коментари:

Публикуване на коментар