Зима

Зима
Пролет

3 септември 2016 г.

В Англия са парите, а в Испания - звездите

В тройката за Златната топка през последните 6 г. няма нито един от Висшата лига
 
Отборите от английската Висша лига инвестираха това лято за нови футболисти €950 милиона евро повече от испанската лига, разлика, която е двойно по-голяма от тази преди 2 години. 

Огромна разлика, като се отчете, че в началото на века двата шампионата бяха наравно по похарчени пари. А по всичко личи, че дистанцията ще се увеличава още повече.

В Англия имат гарантирани за следващите 3 години €7 милиарда евро от местните телевизии, плюс още €3 милиарда от тв правата от чужбина, което е два пъти повече от полученото през предишните 3 години. В Испания телевизиите ще платят за същия период от време €2,71 милиарда от местните компании, плюс още €1,8 милиарда от тв правата за чужбина.

Средната годишна заплата за футболист от Висшата лига е към €3 милиона евро, колкото е сборът на средните заплати на играчите от испанската Примера дивисион и немската Бундеслига. И тук е големият парадокс: сред 18-те футболисти в тройката за Златната топка през последните 6 г. няма нито един от Висшата лига.

Испанските клубове 16 пъти класираха свои играчи в топ 3 (от Барселона и Реал М), а останалите двама бяха от Байерн. Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Луис Суарес, Бейл, Гризман, Иниеста, Модрич, Бензема... най-големите фигури в световния футбол са в Испания.

До миналия сезон Барселона и Реал Мадрид оглавяваха класацията за най-големи приходи от телевизия сред основните лиги. И двата клуба прибраха по €160 милиона. Лидерите в Англия стигаха до €130 милиона. Но от този сезон дори отборът с най-малки приходи във Висшата лига ще бъде равен с двата испански гранда, чиито приходи ще намалеят заради новото разпределение на тв парите, което ще е по-справедливо за по-малките отбори.

Достатъчен е примерът с Ейбар, който в първия си сезон при големите получи €15 млн. от тв парите, през миналия взе €28 млн., а през настоящия сезон ще стигне до €42 млн. По-скромните отбори ще получат повече финансови мускули, но разликата с големите ще си остане голяма, затова те ще трябва да си налагат строги ограничения в разходите.

Общият дълг на испанския футбол намалява, но и сега той надхвърля 2 милиарда евро. Междувременно никой не може да се бори срещу Висшата лига и Барселона и Реал Мадрид ще изпитват все по-големи трудности при привличането на най-добрите футболисти на пазара.

Защото отборът, който получи най-малко телевизионни пари в Англия миналата година, имаше с €10 милиона повече от тв приходите на Атлетико Мадрид. А Севиля, която очаква €66 млн., ще има този сезон 2 пъти по-малко, отколкото Бърнли в Англия.

Отборите от Висшата лига пръснаха над €1,4 милиарда за нови футболисти, италианската Серия А - €700 млн., а немската Бундеслига - €543 млн., като и трите шампионата счупиха бариерите и похарчиха повече пари от всякога, за да се подсилят.

Испанската Ла Лига остана с €460 млн. разходи, тоест на нивото си от лятото на 2000 г. когато Реал Мадрид взриви пазара с привличането на Фиго (над €62 млн.), а Барселона похарчи полученото за португалеца за футболисти като Овермарс, Жерард, Алфонсо и Пти, които така и не оправдаха очакванията.

Истерията на трансферния пазар помага най-вече за създаването и поддържането на някои илюзии. В нощта на 31 август 2016 г. в седалището на испанската лига бяха регистрирани 27 трансферни сделки за Примера, от които 21 бяха преотстъпвания. Гранада посреща сезона с 13 футболисти под наем, което е повече от половината от състава.

"Нашата цел е да запазим най-добрите футболисти", отсича Хавиер Тебас, президентът на испанската футболна лига. Съмненията ще се засилят, ако до няколко години клубовете не успеят да оздравят бързо финансите си. Защото към момента те достигат €2,5 милиарда. Тебас уверява, че когато испанските клубове си изплатят дълговете, Висшата лига ще остане назад.

"Това, което отличава нашето първенство от останалите, е, че когато се публикуват коефициентите на УЕФА, нашият коефициент е 2 пъти по-голям от втората европейска лига в тази класация - продължава Тебас. - Ние сме най-силното и оспорвано първенство, с два от най-добрите отбора в света, в които са големите звезди."



Хуан Кудейро, "Ел Паис", Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар