Зима

Зима
Пролет

2 септември 2016 г.

Защо ГЕРБ още нямат кандидат за президент

Предизборната кампания до момента изглежда, меко казано, странно - тя прилича на състезание, в което на терена е излязъл само единият отбор.
 
Единственият до момента сериозен кандидат за президент - този на левицата, се опитва да тича по терена, но трудно може да събуди ентусиазма на омърлушените трибуни. 

Кампанията е практически блокирана от ГЕРБ и това ще продължи така вероятно до началото на октомври.

Ако питате премиера Бойко Борисов, той ще ви замотае с отговори като дадения тази седмица, че причината е в ретроградния Меркурий - астрологичното подреждане на планетите, в което, ако вярвате на тези неща, не трябва да се започва нищо ново. 


От Цветан Цветанов може да чуете и още ала-бала: че така правителството ще работи на спокойствие, а не в режим на предизборна кампания.

Истината, разбира се, е друга. Има три основни причини ГЕРБ да не издигнат кандидат до момента.

Първата е, че те все още не са сигурни коя ще е най-подходящата номинация, а още по-малко подходящата двойка. Въпреки уверенията, че кандидатът е ясен от много отдавна, през последните седмици фаворитите се променяха, а премиерът тестваше в неофициални разговори различни предложения. Истината е, че Борисов изчакваше да види какво ще направят конкурентите им, за да знае дали да стреля с тежката артилерия (а именно себе си), или може да издигне някое свое прокси. След номинацията на Радев, изглежда, се върви към втория вариант. Това обаче още не развързва ръцете на ГЕРБ да си оповести кандидата.

Партията на Борисов едва ли ще може да спечели изборите сама. На всеки следващи избори броят гласове за ГЕРБ намалява, ако и те да са победители. За президентския вот обаче им трябват повече от половината гласове и това означава, че имат нужда от допълнителна подкрепа. За да се сглоби удобна за целта президентска двойка, тя трябва да бъде тествана и с потенциалните партньори - отломките от Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт и пр. Допълнителното забавяне обаче не притеснява ГЕРБ, защото всъщност им дава още едно преимущество.

Липсата на предизборна кампания играе за кандидата на Борисов, защото намалява възможността да се появи изненадващ силен конкурент. Колкото по-малко време остава до изборите, толкова по-трудно ще е да се наложи непознато лице - ген. Радев ще разбере сам това. От познатите пък трудно може да се появи сериозна кандидатура.

Тези три аргумента определят поведението на ГЕРБ за президентските избори, но в тях липсва нещо важно.

Искате да чуете какво ще прави президентът през следващия мандат? 


Да сте сигурни, че той е смислен човек, който в критични моменти ще застане на страната на гражданите? 

Че няма да работи за абсурдни енергийни проекти или да се занимава с политическо инженерство? 

Е, това няма никакво значение за взимащите решения. За тях не са важни хората, а още по-малко смислените и конкретни планове.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар