Зима

Зима
Пролет

9 септември 2016 г.

Втора компания се отказа да търси природен газ в Черно море

Премиерът Борисов очакваше България да може да си спести от 4 до 6 милиарда долара годишно, като започне да добива свой газ и нефт

Започва да се потвърждава информацията на "КРОСС", че няма залежи на природен газ в Черно море. 

Вчера отлично информирани източници на "КРООС" съобщиха, че проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1) на френската Total в консорциум с Repsol и ОMV на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море е приключил без успех. Нашите източници ни уведомиха още, че цялата технология, с която се извършваха проучвателните дейности, дори вече не намира в Черно море.

„Тотал" спечели търга за разрешение за проучване и добив в блок „Хан Аспарух", който бе обявен през октомври 2011 г. Цялата инвестиция е на стойност 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше предоставен рекордният бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Ежегодно държавата получава и такса площ в размер на 1.138 млн. лв., което за пет години прави над 5.7 млн. лв.
От 2012 г. в блока бяха направени най-мащабните 3D и 2D сеизмични проучвания, съответно на база на които е избрано и точното място за сондажа.

След като явно този сондаж е приключил без успех, правителството се опитва да започне втори.

Вчера стана ясно, че ирландската компания Petroceltic International се отказва от проучването за наличие на природен газ в блок Камчия - 1, в региона на Галата в Черно море. Досегашните резултати не показват, че край българското Черноморско крайбрежие в този район има достатъчно газ, за да оправдае добива, информира "Ройтерс", цитирана от dir.bg. Веднага след съобщението акциите на компанията се понижиха с 5%.

Проучването на находището "Камчия-1" е част от концесията за Галата. Сондьорите са достигнали до 2887 фута дълбочина (880 метра), но са разочаровани от резултата, информираха от дружеството.
 

Компанията влезе в България след като придоби шотландската "Мелроуз рисорсиз" за 210 млн. евро в средата на миналата година.

Petroceltic International е публично дружество, листвано на ирландската и на лондонската фондова борса. Неговата основна дейност е проучване и добив на нефт и газ. Компанията има регионални офиси в Рим, Лондон и Алжир.
 

Премиерът Борисов очакваше България да може да си спести от 4 - 5 до 6 милиарда долара годишно, като започне да добива свой газ и нефт.

Дори в блок "Хан Аспарух" да бяха открити огромни количества, които да бъдат изнасяни, то страната ни обаче би получавала от тях само концесионната такса, а останалите приходи ще са за консорциума, в който влизат Тоtal, Repsol и ОMV, които разработват находището.

Основните надежди от проучването през следващата година са по-скоро за нефт, отколкото газ.
 

България се надяваше по-благоприятни да се окажат проучванията в блоковете "Хан Аспарух" (проучван от френската "Тотал" в консорциум с ОМВ и "Репсол") и "Терес", но явно и на двете места липсват залежи от природен газ.

Парадоксалното е, че вече втори ден липсва каквато и да е официална информация по този въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар