Зима

Зима
Пролет

8 септември 2016 г.

Доналд Тръмп призова за "мир чрез сила" и обеща да увеличи военните разходи

"Руският президент Владимир Путин е по-добър лидер от американския президент Барак Обама."

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова за "мир чрез сила" и обеща да увеличи военните разходи, ако бъде избран през ноември.
 

Тръмп ще поиска от Конгреса да отмени съкращенията в бюджета на отбраната на САЩ, тъй като смята, че в сегашния си вид американските военни сили не са в състояние да се справят със заплахи срещу САЩ.

"Историята показва, че когато Америка е неподготвена, е моментът на най-голяма опасност. Искаме да възпрем, да избегнем и да осуетим конфликти чрез неоспоримото си военно превъзходство", каза Тръмп в реч за националната сигурност във Филаделфия.

Миналата година разходите на САЩ за отбрана бяха над 600 милиарда долара.

Тръмп твърди, че може да осигури парите за допълнителните военни разходи чрез "реформи на здравия разум" в администрацията.

Той обвини още президента Обама, че при неговото управление американските военачалници са били сведени до кръгли нули и са престанали да се стремят към успех. Кандидатът за президент се закани да уволни някои от тях, ако спечели изборите.

Тръмп заяви, че има собствен план за разгром на "Ислямска държава".

В същото време той каза, че ако стане президент, ще даде на военното командване 30 дни да изготви план за побеждаване на "Ислямска държава" и ще поиска от Комитета на началник-щабовете да направи оценка на всички уязвими места на националната киберзащита.

Кандидатът на републиканците каза, че сериозно изучава външнополитически въпроси, за да се подготви за сложните проблеми, пред които ще се изправи, ако бъде избран. Той заяви, че неговата външна политика ще е основана на дипломация, а не на разрушения.

Доналд Тръмп окачестви като абсолютен провал външната политика на президента на САЩ Барак Обама и на съперничката си на изборите от Демократическата партия Хилари Клинтън.

"Политиката на сваляне на режими, която води сегашната администрация, предизвика вакуум" в региона и от това се възползваха групировки като "Ислямска държава", заяви републиканският кандидат-президент.

"Политиката на Клинтън в Ирак, Либия и Сирия доведе само до нестабилност, страдания и смърт. Понякога изглежда сякаш в Близкия изток няма страна, където Клинтън не би искала да се втурне да свали управляващите", заяви Тръмп. Той добави, че според него другите държави не се боят от САЩ, защото не уважават държавното им ръководство, давайки примери с Русия, Китай и Северна Корея.

Кандидат-президентът отново посочи, че САЩ трябва да подобрят отношенията си с Русия и заедно да се борят срещу терористичната групировка "Ислямска държава", която "така силно, както и ние, иска да победи ИД".

Не се съмнявам, че руският лидер Владимир Путин се ползва с подкрепата на повечето си сънародници и има пълен контрол над положението в страната си, каза още Тръмп. "Вече неведнъж отбелязвах, че той наистина е лидер", добави той.

"Тяхната ( руската) система е съвсем различна и тя не ми харесва, но в тази система той (Путин) е лидер в много по-голяма степен, отколкото е лидер нашият президент. Нашата страна е разцепена", добави претендентът за Белия дом. Той отново обеща, че ако бъде избран, ще изгради изключително добри отношения с Русия и с нейния президент.

„Ако той казва добри неща за мен, аз ще кажа добри неща за него", заяви Тръмп по отношение на руския президент.

Тръмп също направи намеци относно това, което е научил по време на секретните разузнавателни брифинги, проведени с него от американски представители, защото е президентската номинация на Републиканската партия.

„Има едно нещо, което ме шокира", заяви той. „Това, което научих е, че нашето лидерство, Барак Обама, не е следвал това, което нашите експерти са казали да се направи и аз бях много, много изненадан. Нашите лидери не следват това, което сами са препоръчали".
 

Около 90 американски генерали и адмирали от резерва обявиха в открито писмо подкрепата си за Тръмп като президент.
 

"Изборите през 2016 г. предлагат на американците отдавна назрялата възможност да се коригира курсът на нашата политика в областта на националната сигурност", се казва в писмото. 

"Ние вярваме, че такива промени може да донесе само този, който не носи отговорност за разрушаването на нашите въоръжени сили и за възникването на заплахите, с които се сблъсква нашата страна."

"Враговете на нашата страна укрепнаха, почувствали слабост и нерешителност във Вашингтон,а също и възможности за агресия в наша вреда и във вреда на други свободолюбиви държави. Именно затова ние подкрепяме Доналд Тръмп и неговата решимост да възстанови въоръжените сили, да защити нашите граници, да победи нашите врагове ислямисти и да възстанови законността и реда в страната", се казва в писмото на генералите.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар