Зима

Зима
Пролет

23 септември 2016 г.

Примерен, по-примерен, Волен Сидеров

Лидерът на Атака беше частично "помилван"

Няма и три месеца след като лидера на Атака Волен Сидеров се призна за виновен по три дела за хулиганство и беше осъден на пробация, държавата в лицето на областната структура за изпълнение на наказанията към правосъдното министерство е решила да го разтовари от най-досадното задължение - да се подписва два пъти седмично в областната пробационна служба на столичната улица "Развигор", което сега е намалено на един път месечно. 


Това отговориха от Министерството на правосъдието на запитване на "Капитал".

Решението е взето в края на юни. Законът допуска такава възможност, но при две условия - да е изтърпяна 1/4 от наказанието и осъденият да е показал "примерно поведение". Според статистика, с която "Капитал" разполага, средно между 40 и 50% от осъдените на пробация минават на олекотен режим, подобно на националиста русофил. От областната пробационна служба не успяха да отговорят кога в практиката се приема, че е налице "примерно поведение", каквото е законовото изискване, а само отговориха, че "спазват закона".

В началото на юни по трите присъди (съответно 8, 9 и 12 месеца пробация) на Сидеров съдът определи общо наказание от две години. Прокурорът, явил се по делото, поиска крайната санкция да бъде увеличена, но съдът отхвърли искането с противоречиви мотиви. Това доведе до протест на държавното обвинение, който отложи въпроса с т.нар. кумулация на присъдите за декември, когато ще се произнесе Софийският апелативен съд.

Освен срещи с пробационен служител и задължителна регистрация по настоящ интерес на Сидеров беше наложена и удръжка на 25% от заплатата като депутат. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар