Зима

Зима
Пролет

18 септември 2016 г.

Остров Света Елена (галерия)

През девет планини в десета,през девет морета в десето, далече, далече, лежи почти ненаселено кътче суша.
 
Това е остров Света Елена.

Има много малко места в света,които са толкова пусти и отдалечени от цивилизацията, като каменистия остров Света Елена. Островът е задгранично морско владение на Великобритания и до покоите на Нейно Величество се стига по море за 16 дни.

На изток островът отстои от Африка на 1850 км., а на запад от Южна Америка километрите са 3562. Най-близката суша е о-в Възнесение, разположен "само" на 1000 км. 

Света Елена има вулканичен произход. Прави впечатление високите скали със стръмни склонове. Почвата е необичайно плодородна,но по-голяма част от растителността е унищожена от дивите кози. Срещат се обаче кактуси, цъфнали храсти, абаносови дървета. Жителите на острова живеят в спокойствие и усамотение, но те нямат друг избор след като са толкова далеч от цивилизацията.

Първите откриватели  на острова са португалците. Те стъпват тук през 1502 год. В миналото много малко хора са идвали тук по своя воля. Наричат това място "островът на заточениците". Те били изпращани на това отдалечено място още от XVI век. Но островът влиза в аналите на историята благодарение на човека, който в един момент от историята владее почти цяла Европа - Наполеон Бонапарт. 

След окончателното си поражение при Ватерло през 1815 год. англичаните го изпращат на заточение на мястото, откъдето завръщането е "мисия невъзможна". На 15.10.1815 год. малък кораб пуснал котва в Джеймстаун. Цялото население на Света Елена наброяващо по онова време 3500души излязло да посрещне "VIP госта против волята си". В тази забравена част на света  на 05.05.1821 год. Наполеон издъхва. Живял тук спокойно и уединено и кроял планове за нови битки, никога неосъществени. 

Днес постоянните жители на острова са 7540. Климатът е субтропичен и тропичен със средни температури от 18 до 28 градуса. Основните забележителности са къщата и бившия гроб на Наполеон (днес тленните му останки са в Париж). 

Също град Джеймстаун, където къщите са в колониален стил и площадът и църквата Свети Якоб. А пристанището и фара са особено романтични. 

Ако  ви е писнало от всичко и всички и искате да избягате на край света - това е вашата дестинация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар